Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Magyarlukafa-Somogyhárságy

2016. december 09. 10:24 - Andre Lowoa

Magyarlukafa 109 lakosú község Szigetvártól 17 kilométerre, észak-északnyugatra fekszik. A község neve egy 1237-ből származó oklevélen villa Luca, 1395-ben pedig már Lucafalwa néven szerepel. Feltehetően már a tatárjárás előtti időkben is lakott hely volt, azonban 1715-ig puszta, és csak időnként telepedett itt le egy-egy család. 1720 előtt magyarok kezdték benépesíteni a területet, 1772-ben pedig már német telepesek érkeztek ide. Először csak az üveghuta dolgozói, majd a XVIII. században falusi polgárok is letelepedtek itt. Az itt élőket egy falucsúfoló lukafai vellásoknak hívta, mivel sokan a szénagyűjtéshez használatos favillákat készítettek. Szinte az egész Dél-Dunántúlt ellátták termékeikkel. A község tájházában néprajzi műhely tevékenykedik.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Szent Vendel-kápolna




Somogyhárságy 537 lakosú község Szigetvártól 15 kilométerre, észak-északnyugatra fekszik. A község neve 1346-ban jelent meg először Hassagh alakban, feltételezhetően a területen fellelhető sok hársfának köszönhetően. A középkor folyamán számtalan nemes birtokolta a felszabadító harcok során kipusztult települést. A XVIII. században németek, később magyarok telepedtek meg az egykori településen, kialakítva a környék egyik nagyobb lélekszámú települését. A német telepesek az úgynevezett kishárságyi részen éltek, amely korábban különálló falu volt.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

 

Szent Vendel-templom





komment
süti beállítások módosítása