Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Basal-Patapoklosi

2016. december 09. 10:22 - Andre Lowoa

Basal 193 lakosú község Szigetvártól 5 kilométerre, északra fekszik. Az írásos emlékek 1217-ben említik először. A Győr, majd a Rátót nemzetség birtoka volt. A hagyomány szerint 1556-ban Ali basa innen támadta Szigetvárt. Valószínűbb, hogy a helynév török eredetű személynévből képződött.
A református temploma 1858-ban épült.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Misézőhely





Patapoklosi 401 lakosú község Szigetvártól 5 kilométerre, északnyugatra fekszik. A község két korábban különálló település Pata és Poklosi egyesítésével jött létre1950-ben. Az első említés 1283-ból való, amikor Pathaa néven említik. A másik település csak később, 1431-ben jelenik meg oklevélben. Pata feltehetően személynévből, Poklosi a ragadós fekete földről kapta nevét. Sok birtokosa volt e falvaknak a középkor folyamán. A török időszak alatt mindkét település és a mellettük elterülő, egykori Hosszúfalu is elnéptelenedett. A magyarokkal újratelepült falvakban 1836-ban kolera pusztított.
A község legjelentősebb épülete a műemlék jellegű patai református templom, amely 1794-ben épült barokk stílusban. Festett mennyezetének kazettái gyönyörűek.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Misézőhely a Református templomban

komment
süti beállítások módosítása