Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dencsháza-Szentegát

2016. december 08. 09:20 - Andre Lowoa

Dencsháza 617 lakosú község, Szigetvártól délre, 9 kilométerre fekszik. Egy 1408-ból származó okmány Danchhaza néven említi. Feltevések szerint az elpusztult Gyertyánfalva település megmaradt lakói alapították. A török hódoltság után reformátussá lett a falu, s református templomát 1794-ben szentelték fel. 1800 körül német családok kezdtek betelepedni, zömük a század végére asszimilálódott. 1920 táján cigány közösség telepedett le a faluban. Birtokosai 1945-ig a Biedermann bárók. A községhez tartozik Péterpuszta, ahol a Biedermann családnak köszönhetően a XIX. században uradalmi major alakult.
A kastély parkjában lévő arborétum különleges, szép fapéldányokban bővelkedik. Szép látvány az 1 kilométer hosszú, háromsoros bokréta fasor.

http://dd.bloglog.hu/page/6/





Szentegát 455 lakosú község Szigetvártól 10 kilométerre, délre fekszik. Eredetileg egy 1870 körül létesített uradalmi major volt; vegyes eredetű, de magyarul beszélő lakossággal. A második Világháború befejezéséig a Biedermann bárói család tulajdona volt.
Itt épült fel a kastély, közvetlen mellette a vadászkastély is. A kastélyhoz tartozott park jelenleg az elhanyagoltság állapotát mutatja, s ugyancsak lehangoló állapotban van a bárói család családi kriptája. A kastély jelenlegi a többi kastélyhoz képest viszonylagosan jó állapotát az állami gazdaságnak köszönhette, amely beköltözött falai közé, így a rendszerváltozásig tulajdonosa volt az épületnek. Az 1990-es évek eleje óta állapota romlik.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szent Amália kápolna


A kápolna 1879-ben épült eklektikus stílusban, a Biedermann-kastély sírkápolnája.

komment
süti beállítások módosítása