Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bánfa-Katádfa-Rózsafa

2016. december 08. 09:19 - Andre Lowoa

Bánfa 218 lakosú község Szigetvártól 13 kilométerre, délkeletre fekszik. Az első írásos említése 1289-re tehető Baanfolua változatban. A XVIII. században Batthyány család birtoka volt. A település része az 1860 körül alakult uradalmi majorság, Simonfa. Az 1930-as években német, délszláv és más nemzetiségű család telepedett itt le.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szentháromság-templom


A templom 1912-ben épült.




Katádfa 165 lakosú község Szigetvártól délkeletre, 15 kilométerre fekszik. A település nevét először 1364-ben Kathatfalwa alakban jegyezték fel. A reformáció elterjedésétől kezdve lakosai reformátusok, és már 1560-ban anyaegyház. A török hódoltság idején folyamatosan lakott hely volt, lakói mindvégig és ma is magyarok. 1768-ban egy tűzvész alkalmával elpusztult a község temploma, a paplak és az összes épület. 1770-ben már állt az új fatemplom.
Műemlék jellegű református temploma 1793-ban épült, majd 1853-ban alakították át mai formájává.

http://dd.bloglog.hu/page/6/





Rózsafa 409 lakosú község Szigetvártól 10 kilométerre, délkeletre fekszik. A település neve eredetileg (1330-ban) Szentmihályfalva volt. Tinód (Tinódi Lantos Sebestyén szülőfaluja), a mai Rózsafa határában feküdt. A község a Werbőczy és a Perczel család birtokaihoz is tartozott a török időket követően. A lakosság 60 %-a református. Elődeik a török uralom alatt(1570 körül) már templomot emeltek, de azt a török lerombolta. Később újjáépített református temploma mellett kell megemlíteni a falu zenélő kútját és a Tinódi-emlékművet. Ugyancsak említést érdemel a bodorfapusztai Perczel-kastély is, amelyet később a XIX. században klasszicista stílusban átépítettek.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

komment
süti beállítások módosítása