Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Cún-Drávapiski-Kémes-Szaporca-Tésenfa

2016. november 21. 10:06 - Andre Lowoa

Cún 265 lakosú község Harkánytól 16 kilométerre, délnyugatra fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/6/



Drávapiski 95 lakosú község Vajszlótól 9 kilométerre, keletre fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/6/





Kémes 546 lakosú község a 62-es/Barcs-Villány/ vasútvonal mellett, Harkánytól 12 kilométerre, nyugatra fekszik. A település neve először 1177-ben keltezett iratban olvasható, amely határjárással foglalkozik. A középkori település az 1335. évi pápai tizedjegyzékben önálló plébániaként szerepel. A török hódoltság alatt valószínűleg folyamatosan lakott falu volt. Népessége azóta is magyar. 1993. január 1-jén elvált a régebben hozzácsatolt Szaporca község.
A református templomot késő barokk stílusban az 1795-ben leégett templom helyére 1826-ban építették.
A római katolikus temploma 1931-ben épült  Szent István tiszteletére. A templom építésének lelkes apostola Sárvári József vajszlói plébános volt, akinek emlékét a templomban elhelyezett márványtábla őrzi.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szent Isván király-templom


A templom 1931-ben épült.



Szaporca 277 lakosú község Harkánytól 14 kilométerre, délkeletre fekszik. Az Árpád-kori település első említése 1117-ből származik Supurkan néven. Természeti adottságainak köszönhetően a település élete összefonódott a Drávával; az éltette és nádasaiban rejtegette a falu népét háború idején. A második Világháborúban jelentős károk érték a települést és az 1883-ban épült református templomot a német és bolgár csapatok közötti harcok során megrongálódott.1993. január 1-jén Kémestől vált el Szaporca

http://dd.bloglog.hu/page/6/




Tésenfa 227 lakosú község Harkánytól délkeletre, 14 kilométerre fekszik. A határ és a Dráva mellett, a Fekete-víz közvetlen közelében elhelyezkedő településre parasztházainak egyszerűsége a legjellemzőbb. Az őskorban is lakott települést először 1346-ban Tesenfolwa néven említik. A török időket túlélte, s ezt követően először a Zrínyiek, majd a Batthyányiak kezébe került Tésenfa.
Építészetileg a XIX. század utolsó harmadában épült református templom érdemel említést, valamint az előtte levő Világháborús emlékmű.

http://dd.bloglog.hu/page/6/



komment
süti beállítások módosítása