Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Pellérd

2016. november 20. 10:44 - Andre Lowoa

Pellérd 1910 lakosú község, Pécstől délnyugatra, 7 kilométerre fekszik. A település története az ókorig nyúlik vissza. Az Aba nemzetség területén található falut először 1305-ben említik az írásos források Pelerd alakban, ami egy keresztény kun uraság nevéből, a Beler névből származtatható. A török időszak alatt elnéptelenedett, de a felszabadítás után gyorsan benépesült, és a megyében elsők között felépült a temploma 1700-ban. A falu utolsó birtokosa létesítette a halastavakat. Itt volt az ország első selyemszövő gyára.
Nevezetessége a római katolikus templom, amelyet a török kiűzése után 1700-ban szenteltek újra fel. A korai barokk stílusú berendezései között láthatók a pécsi székesegyház egykori padjai.
Másik jelentős építmény a volt Brázay-kastély, mely mellett őspark található, épített barlanggal és egykori csónakázótóval.
A községből a zártkertbe vezető út mellett található az 1782-ben épült Szent Kereszt kápolna.

http://dd.bloglog.hu/page/7/



Antiochiai Szent Margit-templom


A barokk templomot 1711-ben szentelték fel. Mai formáját 1811-ben nyerte el. Berendezése barokk. A régi pécsi Székesegyház padsorai láthatók itt, nagyon értékes a XVIII. századi ereklyetartója is.


Szent Kereszt-kápolna



komment
süti beállítások módosítása