Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Görcsöny-Regenye-Szőke

2016. november 20. 20:18 - Andre Lowoa

Görcsöny 1626 lakosú ormánsági község, Pécstől 15 kilométerre, délnyugatra fekszik. A régészeti kutatások azt bizonyítják, hogy a kőkorszaktól kezdve lakott terület volt. A neve Gurchen alakban 1247-ben bukkant fel először írásos emlékekben. További névváltozatai: 1511-ben Villa Gerechen, 1542-ben pedig Gerchen néven említik. A középkorban mezővárosi rangot kapott, 1345-ben búcsújáró hely lett. A török hódoltság alatt bár lakott volt, de a végére elnéptelenedett. Birtokosai voltak a pécsi káptalan, a domonkos szerzetesek, a jezsuiták, a Mihálovics család, a Benyovszky család, a Batthyány család. Templommal már a XIII. században rendelkezett, de ez a török uralom alatt részben leégett.
A Kisboldogasszony - római katolikus temploma 1805-1812 között, klasszicizáló, késő barokk stílusban épült. Belsejében Gebauer Ernő freskói láthatók. Az oltárképét Dorfmeister készítette. A barokk Szent Péter- és Szent Pál-szobrok a pécsi székesegyházból kerültek ide. A szenteltvíztartója török mosómedence volt.
A község közepén található a Benyovszky – kastély, mely skóciai kastély-stílusban épült.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Kisboldogasszony-templom


A templom klasszicizáló késő barokk stílusban épült 1812-ben. Berendezési tárgyai közül a szenteltvíztartó török mosómedence volt, szent Péter és Pál szobrok a barokk korban készültek a XVIII. században, a pécsi székesegyházból kerültek ide, a szószék 1812-ből való. Freskóit Gebauer Ernő készítette. Műemlék jellegű védelem alatt áll a templom.



Regenye 179 lakosú község Pécstől 12 kilométerre, délnyugatra fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Iskolakápolna





Szőke 169 lakosú község Pécstől 14 kilométerre, délre fekszik. A XV. században említett település Pécstől délre helyezkedik el. Az 1473-ban Zewke néven említett település lakossága a török uralom alatt teljesen kicserélődött: katolikus délszlávok telepedtek le. Csupán az 1800-as években érkeztek német és magyar családok a településre. A délszlávok elmagyarosodása 1920 körül fejeződött be ebben a faluban. Lakossága földművelésből élt.
A római katolikus vallású falu templommal nem rendelkezik. A népi építészet emléke, egy korabeli lakóház a Fő utcában található.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Iskolakápolna



komment
süti beállítások módosítása