Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Harkány - 2013. július 31. 17:00

2016. november 17. 08:24 - Andre Lowoa

Harkány 3305 lakosú városa az 58-as főközlekedési út mentén, Siklóstól 15 kilométerre helyezkedik el a Tenkes – hegy lábánál. A helységet érinti a 62-es /Barcs- Villány/ vasútvonal is. A középkori Nagh Harkan település egy 1323-ból származó írásban bukkan fel először ám, a település már csaknem 1000 évvel azelőtt lakott volt – ezt bizonyítják a mai Harkány területén és környékén talált, hunoktól és avaroktól származó emlékek.
A református temploma 1802-ben épült copfstílusban. Homlokzata előtt barokk torony emelkedik. Belső berendezési tárgyai közül a XIX. századi ónkannák, tányérok és aranyozott kelyhek érdemelnek említést.
Műemléki védettség alatt áll az 1798-ban épült református templom a mai terehegyi városrészben.
A Bolgár Hadsereg Múzeuma a Magyarország felszabadítása során, a Baranya megye területén folytatott hadműveletekben részt vett bolgár hadsereg történetét mutatja be.
A város – a gyógy - és strandfürdővel párhuzamos – főutcáján található a műemléki védettség alatt álló jellegzetes, modern katolikus templom.
A gyógyvizet 1823-ban Pogány János gyűdi csatornaásó munkás fedezte fel, érezve, hogy az árokból felbuzgó meleg víz gyógyítóan hat fájó lábára. Miután a kémiai elemzések is bizonyították a víz gyógyító erejét, megkezdődött a település fejlesztése a Batthyányak idejében  és ez, az azóta eltelt több mint 150 esztendő alatt a mai, egymillió fos vendégforgalomhoz vezetett. Népszerűségét elsősorban kénes, magas szulfid-és karbonszulfid tartalmú gyógyvizének köszönheti. A közvetlenül a gyógy- és strandfürdő mellett található Gyógyfürdőkórház, az 1986-ban átadott balneológiai és fizikoterápiás részleggel, mind a hagyományos, mind pedig a modern gyógyítási módok alkalmazását lehetővé teszi évente több, mint 150000 beteget lát el.
A fürdőtől délre elhelyezkedő ősparkban számos képzőművészeti alkotás mellett megtalálható még, az 1999-ben épült szabadtéri színpad.
Harkányfürdő nemzetközi minősítésű sportcsarnoka különböző sportrendezvényeknek, konferenciateremmel ellátott szállodái pedig többnapos, konferencia-jellegű eseményeknek ad rendszeresen otthont.


http://dd.bloglog.hu/page/6/

komment
süti beállítások módosítása