Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Babarcszőlős-Kisdér-Ócsárd-Siklósbodony

2016. november 17. 08:23 - Andre Lowoa

Babarcszőlős 160 lakosú község Harkánytól 17 kilométerre, északnyugatra fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Kápolna






Kisdér 139 lakosú község Harkánytól 17 kilométerre, északnyugatra fekszik. A helység neve a fennmaradt írott emlékekben először 1314-ben szerepelt Kyzdyr alakban. A XVI. század közepéig a pécsi káptalan birtoka volt, majd 1550 után a kisasszonyfai Istvánffy-család tulajdona lett, később pedig a Draskovics grófok kezére szállt. A török hódoltság ideje alatt lakott maradt, kiűzésük után ismét a káptalan birtoka lett, majd később a papnöveldéhez került. A község magyar lakosainak többsége kisbirtokos volt, de cselédek, napszámosok, iparosok és kereskedők is éltek itt. 1845-ben a szentlőrinci kerület baksai alszolgabírájához tartozott. A település önálló közigazgatása 1948-ban megszűnt, és a baksai tanácshoz csatolták.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Iskolakápolna






Ócsárd 432 lakosú község Harkánytól északnyugatra, 15 kilométerre fekszik. A település nevének eredtére több elképzelés is van, de első írásos megjelenése 1247-ben Olcsar néven nem kérdőjelezhető meg. A törökök idejében magyarok lakták a települést, majd a felszabadító háborúk során elnéptelenedett. Ezt követően a Batthyány család kezébe került a falu, amely megtartotta magyar többségét a történelem folyamán, noha roma etnikum is megtelepedett a községben. Vári-dűlő részén állt a hagyomány szerint a vár. A neoromán stílusban emelt római katolikus templomát 1894-ben szentelték fel. A népi építészeti emlékei közül a Kossuth Lajos utca 49-es és 59-es számú házát kell kiemelni.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Nándor-templom


A templom 1894-ben épült.



Siklósbodony 150 lakosú község Harkánytól 17 kilométerre, északnyugatra fekszik. A Bodun néven a XIII. században említett település a XV. századi leírásokban már Siklós (akkor Soklos) várához tartozott. A település a török kiűzése során vált lakatlanná, s csak a Rákóczi-szabadságharc után települt ismét be. Lakossága továbbra is többségében magyar maradt, ugyanakkor ma jelentős számú cigány etnikum is él itt. Ez a település is a Batthyány család birtokai között szerepelt. Földvára a XVIII. században még Siklóshoz tartozott.
Római katolikus templomát 1754-ben emelték.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szent Kereszt Felmagasztalása-templom


A templom 1764-ben épült.

komment
süti beállítások módosítása