Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ivánbattyán-Villánykövesd

2016. november 10. 09:07 - Andre Lowoa

Ivánbattyán 172 lakosú község Villánytól 7 kilométerre, északnyugatra fekszik. Az aprócska településre utaló első írásos említés az Anjou-korból származik, amelyben Iwan néven szerepel. Később Nagywanként is említették. A török uralom ideje alatt teljesen elnéptelenedett, majd a XVII. század utolsó esztendőiben délszlávok és szerbek népesítették be újra. A XVIII. században lakói lassan elköltöztek a faluból, helyükre német családok települtek. Az egykor határában elterült urasági puszta herceg Batthyányi Fülöp tulajdona volt, és valószínűleg tőle örökölte meg a nevét az addig csak Ivánként ismert település.
Katolikus templomát 1838-ban Szent Terézia tiszteletére építették.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Avilai Szent Teréz-templom


A templom 1838-ban épült.





Villánykövesd 347 lakosú község a 65-ös/Pécs-Mohács/ vasútvonal mentén, a Villányi-hegység keleti lábánál, Villánytól 6 kilométerre, északnyugatra fekszik. A lengyeli kultúra (i.e. 2800-2500) idejében is lakott helyen kialakult települést először 1290-91-ben említik az írásos források Kuestd, majd két évszázad múlva Kwesd néven. A török hódoltság alatt elnéptelenedő faluba szerbek telepedtek a felszabadító harcok előtt, akik a Rákóczi-szabadságharc idejét leszámítva állandóan a településen éltek. Közéjük az 1700-as évek második felében németek települtek, s fokozatosan elnémetesítették a községet. A XIX. század folyamán, majd a második Világháborút követően Felvidékről és az Alföldről magyarok is érkeztek a községbe. A község aktív tagja a Villány-Siklós Borútnak, amelynek keretében egyre több turistát képes nemcsak fogadni, hanem elszállásolni is.
Az idegenforgalom számára további lehetőséget jelent a közelben feltárt, de elfojtott termálvízforrás.
A túlnyomóan római katolikus vallású település temploma és kápolnája műemléki jellegű.
Villánykövesdhez szervesen hozzátartozik a maga nemében páratlan háromszintes fűrészfogas elrendezésű népi pincesor, amely sok turistát, művészt és borkedvelőt vonz a faluba. A műemlék-együttes országos védelem alatt áll. A több évszázados szőlőművelés egyik markáns eredményeként kell megemlíteni a Batthyány-család által a XVIII. század végén építtetett óriási pincét, amely az építtetőkről kapta a nevét. Jelentős eseményeket szerveznek itt, többek között az Európai Bordalfesztivál megnyitóját és borrendi avatásokat.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Nagyboldogasszony-templom


A templom 1780-ban épült.

komment
süti beállítások módosítása