Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Monyoród-Szederkény

2016. november 09. 09:01 - Andre Lowoa

Monyoród 193 lakosú község Bólytól 10 kilométerre, északnyugatra fekszik. Az első fellelt írásos emléke egy Anjou-korabeli, 1394-ből származó oklevél, amely a községet Monorod néven említi. Később más elnevezésekkel is találkozhatunk, mint Monyaród és Manyarod. Egy 1552. évi adólajstrom tanúsága szerint a terület akkori földesura Török Bálint volt. A falu a török hódoltság idejét szerencsésen átvészelte. A XVIII. század elejétől a pécsváradi apátság birtoka, majd annak megszűnése után a Budapesti Tudományegyetem tulajdonába került. A XVIII. század végéig magyar település volt. A környező falvakban élő németek a XIX. század elején vásároltak itt telkeket. A II. Világháborút követően azonban 23 német családot Németországba kitelepítettek, s helyükre felvidéki magyarok érkeztek. A közigazgatási átszervezések többször különböző körjegyzőségekhez csatolták, azonban 1990 óta saját önkormányzattal rendelkezik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Kereszt felmagasztalása-templom


A templom 1876-ban épült.



Szederkény 1869 lakosú község a baranyai dombság és a Pécsi-medence határán Pécstől és Mohácstól azonos távolságra az 57-es főközlekedési út mentén helyezkedik el. A színes történelmi régmúlttal rendelkező település ismertetésekor meg kell említeni az újkőkori dunántúli vonaldíszes kultúra, a rézkori bádeni kultúra, a bronzkori Somogyvár-Vinkovci kultúra népe és a rómaiak által hátrahagyott emlékeket. Mindezt a letelepedést segítő kedvező természeti adottságainak köszönhette. A község az 1272-ben Zederkyn (Szederkény) és Namya (Nyomja) néven szerepelt. Az említett két település egybeolvadásával jött létre a 1948-ban. Előbbi teljesen kihalt a török hódoltság alatt, utóbbi nem. A két települést a Karasica-patak kötötte össze. Nevét feltehetően a környék jellegzetes növényéről, a szederről kapta. A török alóli felszabadulást követően Szederkény a pécsváradi apátság, Nyomja a Batthyány család birtoka lett. Mindkét településre az 1700-as években érkeztek német telepesek Hessen tartományból. Német, magyar és kisebb számban horvát nemzetiségű lakói katolikus, református és evangélikus vallásúak. 1200 hektáron szántóföldi növénytermesztés, 100 hektáron szőlőültetvény - borkészítés magántulajdonú gazdálkodásban. ODW Elektrik 70 főt foglalkoztató német tulajdonú autóalkatrész-gyártó üzem képviseli az ipart. Pékség, vágóhíd, szeszfőzde, takarmánykeverő üzemek. 1997-ben 725 éves fennállását ünnepelte a község.
Elsendorf, Steinau, Ulmbach német, Léva szlovák kapcsolata van a községnek.
Építészetileg a két település római katolikus temploma és a helytörténeti kiállításnak helyet adó egykori német lakóház érdemel említést (Fő utca.).

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Lőrinc-templom


A templom 1812-ben épült.

Nyomjai Szent Simon és Júdás Tádé apostolok-templom


A templom 1759-ben épült.



komment
süti beállítások módosítása