Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kiskassa-Peterd-Pécsdevecser-Újpetre

2016. november 09. 13:06 - Andre Lowoa

Kiskassa 302 lakosú község Villánytól 15 kilométerre, északnyugatra fekszik. A település neve 1332-1337 között a pápai tizedlajstromokban tűnik fel először Kacha alakban. A falu a XI. században a pécsi káptalan birtoka volt. A török hódoltság alatt elnéptelenedett, majd 1691-ben Boszniából jött szerbek telepedtek itt le. A Rákóczi-szabadságharc idején a kurucok elől Dráván túli vidékekre menekültek, majd 1712-ben tértek vissza. Ezt követően a Batthyányiak birtoka lett. 1740 körül a falu teljes népessége kicserélődött, amikor németek érkeztek ide.
A lakosság római katolikus vallású, temploma 1771-ben épült, és Szent Anna tiszteletére emelték

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Szent Anna-templom


A templom 1771-ben épült.



Peterd 207 lakosú község Szigetvártól 12 kilométerre, délnyugatra fekszik. A Baranyai-dombság zsáktelepülése már az urnasíros kultúra (i.e. 1100-800) idején is lakott volt, amelyre a település mellett talált leletek utalnak. A XIII. sz.-ban Peturd néven említett település a török hódoltság időszaka alatt is lakott maradt. A szerb betelepülők (Rácpeterd), majd a XVIII. sz. folyamán érkező németek is kisebbségben maradtak a történelem folyamán, sőt a szerbek ki is települtek a faluból a törökellenes harcok során. A református magyar hitközség erőteljes fogyásnak indult, bár ennek a folyamatnak előzményeként a baptista és a zsidó templomot is lebontották már.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Iskolakápolna




Pécsdevecser 115 lakosú község Villánytól 18 kilométerre, északnyugatra fekszik. Írásos források először 1332-35 között említik a települést. Az itt élő szláv népek a kilencedszedőről nevezték el településüket, ami magyar kiejtés szerint a mai napig fennmaradt. A török időkben lakott Kisdevecser és Nagydevecser elnéptelenedett a felszabadító harcok idejére, s csak az 1830-as éveire vált újból lakottá a német betelepülők révén.
Templomát 1755-ben építették.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szent Márton-templom





Újpetre 1156 lakosú község Villánytól 12 kilométerre, északnyugatra fekszik a Pécs-Villány összekötő út mentén. Első említése az 1296-os Petre változat a török hódoltságot követően Rácpetreként vált ismertté, sőt ezt a nevet egészen 1933-ig meg is tartotta. Érdemes megemlíteni, hogy a mai közigazgatási határokon belül helyezkedett el néhány, korábban jelentős épület, mint például a geréci földvár, a trinitási apátság, a keresztúri monostor és a bajcsi kolostor. A török kiűzése során elnéptelenedett területre először rácok, majd németek telepedtek le. A II. Világháborút követően kitelepített németek helyébe magyarok érkeztek. A településnek van az egyik legrégebbi plébániája Baranya megyében.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szent Imre-templom


A templom 1762-ben épült.

komment
süti beállítások módosítása