Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Borjád-Kisbudmér-Nagybudmér-Pócsa

2016. november 09. 09:06 - Andre Lowoa

Borjád 450 lakosú község a Villányi-hegységtől, Villánytól 10 kilométerre, északra fekszik.
A Sass-kúriában vendégeskedett Petőfi Sándor.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Nagyboldogasszony-templom


A templom 1928-ban épült.




Kisbudmér 134 lakosú község Bólytól 9 kilométerre, délnyugatra fekszik. A Budmér helynév szláv eredetű személynévből származik. A Kis előnév a település nagyságára utalt, és a szomszédos Nagybudmértól különbözteti meg. A helység neve írott forrásokban először 1291-ben tűnt fel Bodmer alakban. A török fennhatóság kezdetekor a település elnéptelenedett, majd a hódoltság végén szerbek éltek itt. Az 1700-as évek közepén lakossága kicserélődött, s a szerbek helyére németek érkeztek. A II. Világháború végén több német családot kitelepítettek.
A klasszicista, műemlék jellegű katolikus temploma 1811-ben épült.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Kisboldogasszony-templom


A templom 1812-ben épült.



Nagybudmér 256 lakosú község Bólytól 8 kilométerre, délnyugatra fekszik. Már a római korban is jelentős település volt: egy kisebb erődítményt emeltek itt. A helység neve személynévi eredetű. Az Eszék-Pécs-Kaposvár-Bécs irányú római út is a jelenlegi falu közelében haladt. A török hódoltság idején szinte minden elpusztult, majd szerbek telepedtek le a mai település helyén. A XIX. században német családok is otthonra leltek itt. Az I. Világháború után egy család kivételével a szerbek elköltöztek a helységből, majd a II. Világháborút követően a németeket is kitelepítették. Helyükre a Felvidékről és Székelyföldről érkeztek magyarok.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Márton püspök templom


A templom 1908-ban épült.


Pócsa 186 lakosú község Villánytól 7 kilométerre, északkeletre fekszik. A Karasica mellékvölgyében található falu történelme során többször is elnéptelenedett: először a török uralma, másodszor a Rákóczi- szabadságharc során. A délszláv betelepülők után a XVIII. század végén megjelentek a németek is, akik jelenleg is nagy számban élnek itt. A szerbek a két Világháború között kitelepültek Jugoszláviába. A településen az intenzív mezőgazdaság alapja a jó minőségű termőföld.
Az egyutcás település római katolikus temploma 1905-ben épült.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Alexandriai Szent Katalin-templom


A templom 1905-ben épült.







komment
süti beállítások módosítása