Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Erzsébet-Kátoly-Kékesd-Szellő

2016. október 23. 09:06 - Andre Lowoa

Erzsébet 347 lakosú község Pécsváradtól 7 kilométerre, délre fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/

Árpád-házi Szent Erzsébet-templom






Kátoly 348 lakosú község Bólytól 14 kilométerre, északnyugatra fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Katalin-templom


A templom 1910-ben épült.



Kékesd 223 lakosú község Pécsváradtól 9 kilométerre, délre fekszik. A községet említő első írásos emlék 1290-ből származik, amelyben Keykug néven szerepel. 1387-ben, de még 1542-ben is Tótkékesként említették. A középkorban a pécsváradi apátság birtoka volt. 1656-ban nyolc éven át húzódó perben szerezte vissza a falut a pécsváradi Bertók apát a pécsi püspökségtől. 1686-tól a település földesura a délszláv Kararity Mihály, majd 1696-tól ismét a pécsváradi apátságé lett. A török hódoltság alatt is lakott falu volt. A XVII. században rácok települtek ide, akik a felszabadító háborúk után elköltöztek. A falu neve 1687-ben Racz Kekes volt. A XVIII. században lakossága ismét magyar lett.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Mihály arkangyal-templom


A templom építését 1999-ben határozták el. A templom építésére alapítványt hoztak létre és a helyi lakosok is nagymértékben hozzájárultak a költségekhez. Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész ingyen készítette el a templom tervét. Jótékony célú előadások sorozatával neves művészek, tudósok, sportolók álltak az ügy mellé. A Kulturális Örökségek Minisztériumától is jelentős támogatásban részesültek.

Az építkezés hét évig tartott. A templomot 2009. szeptember 26-án szentelte fel Mayer Mihály megyéspüspök.




Szellő 185 lakosú község Pécsváradtól 10 kilométerre, délre fekszik. A település 1291-es első írásos említése mint a pécs-pécsváradi borkereskedés útvonalának állomását jegyzi. A falu még a török időket is átvészelte, és folyamatosan lakott volt. Feltételezések szerint a település a nevét már az Árpád-korban megkaphatta, akár szláv falu (szelo) formából levezetve is.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


komment
süti beállítások módosítása