Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Berkesd-Pereked-Szilágy

2016. október 23. 09:52 - Andre Lowoa

Berkesd 847 lakosú község Pécsváradtól 10 kilométerre, dél-délnyugatra fekszik. A neve a magyar berek szóból ered, jelentése: nedves, mocsaras, ligetes, bozótos rész. Első írásos feljegyzése a pécsváradi apátság 1015-re keltezett alapítólevelében található Villa Berkust néven. A XVIII. században Mária Terézia a falut az Egyetemi Alaphoz csatolta, és a század végén megkezdődött a német telepesek betelepítése. A XIX. század elején indult meg a falu iparosodása. A település szerkezetét két jól elkülönülő részre bonthatjuk. A régi település tulajdonképpen zsáktelepülés jellegű és többnyire hagyományos, fésűs beépítésű parasztházak jellemzik. Az Újtelep első sátortetős házai az 1960-1970-es években épültek, és az elmúlt évtizedek során ebben az irányban terjeszkedett tovább a település. Kulturális életét az 1995-ben alakult hagyományőrző néptáncegyüttes és a fiatalokból álló zenekarok gazdagítják.
Első templomát a XVI. században emelték a Szeplőtelen Szűzanya tiszteletére. Lerombolása után építették 1896-ban ma is álló római katolikus templomot.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szeplőtelen Fogantatás-templom





Pereked 188 lakosú község Pécstől 9 kilométerre, keletre fekszik. Az államalapítás korában fontos hely volt, hiszen először 1015-ben a pécsváradi apátság alapítólevele említi, mint birtokon belüli falut, majd nem sokkal ezután plébániája hiteles eljárásra szóló megbízatással rendelkezett. A török előrenyomulást átvészelte ugyan, de korábbi szerepét Berkesd vette át. A település megtartotta magyarságát és római katolikus vallását.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szűz Mária Szent Neve-templom


A templom 1889-ben épült.


Szilágy 329 lakosú község Pécsváradtól 7 kilométerre, dél-délnyugatra fekszik. A falut már a pécsváradi apátság alapítólevele - 1015-ben - is említi Zylag formában, majd hamarosan templomot is kap a település a XII. században. A magyarlakta jobbágyfalu a török korban is lakott maradt egészen a pécsváradi apátság megszűnéséig.
A középkori eredetű templom műemléki védelem alatt áll. Ugyancsak az építészeti emlékek között kell említeni a Fő utcában található népi lakóházat.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Kereszt Felmagasztalása templom





komment
süti beállítások módosítása