Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kálmáncsa

2016. október 14. 09:04 - Andre Lowoa

Kálmáncsa 706 lakosú község Barcstól 18 kilométerre, északkeletre fekszik. A középkorban város volt, és Kálmán-Csehinek hívták. Először 1280-ban említették. Volt vára, két temploma. Az 1554. évi török kincstári fejadólajtrom pontosan leírja, 6 városrészből állt és 112 háza volt. Húsz év múlva már 220 házat írtak össze. Lakossága a református hitet követte. Itt volt a reformátusok első főiskolája. Az 1700-as évek elejére szinte elnéptelenedett. Széchenyi birtok lett, akik szép, úri lakot építettek.
Itt született Kálmáncsehi Sánta Márton református püspök, a magyar reformáció egyik vezéralakja.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Magyarok Nagyasszonya-templom

 

Az 1900 körül épült iskolakápolna helyett épült templomot 2008. május 31-én szentelték fel.

2002-ben került szóba először, hogy új katolikus templomot kellene építeni. 2007-ben elnyerték a Kaposvári püspökség támogatását: 6 millió forintot kaptak a templomépítésre, mely az építkezés megkezdését eldöntötte. A Helyi Önkormányzat fél millió forinttal támogatta az építkezést. A telket a helyi ÁFÉSZ biztosította ingyen az egyháznak. A teljes felépítéshez a hiányzó összeget a helyi hívek és vállalkozók nagylelkű adománya adta össze. Az új templom 14 millió forintba került .Még harangokat is kapott, egy újat, melyet Őrbottyánban Galambos Lajos harangöntő mester készített és a régi kápolnából is idehozták a kis harangot.
Május 31-én Balás Béla kaposvári megyéspüpök szentelte fel az új templomot, mintegy 200 hívő jelenlétében.A szentelésen részt vett Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke is.
Az ünnepségen a kálmáncsai Önkormányzat, a templomépítésért végzett munkájáért Kóré Mihály plébánosnak díszpolgári kitüntetést adományozott.

Lajosházi Mária királynő-kápolna





komment
süti beállítások módosítása