Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hedrehely - Visnye

2016. október 13. 10:24 - Andre Lowoa

Hedrehely 538 lakosú község Kadarkúttól 6 kilométerre, délkeletre fekszik. Az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben mint plébániával bíró helység szerepel. 1443-ban Héderváry Lőrinc nádort iktatják Hedrehely birtokába, s ekkor kapott városi kiváltságot. A korabeli források ferences kolostorról is tesznek említést, amelyet a törökök az 1551-52. évi hadjáratuk alatt feldúltak, a várost elfoglalták. Két évvel később a török kincstári adólajstrom már csak hét házat említ. Csorba József az 1857-ben megjelent megyei monográfiájában nagy falunak említi, 965 lakossal, saját prédikátorral és “jó falusi oskolával”.
Református egyházát a XVI. század második felében szervezték meg, egyike a megye legrégibb protestáns egyházának. Írásos adat 1643-tól van róla. A XVIII. század végére volt tanítója.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


 

Szűz Mária neve-kápolna








Visnye 235 lakosú község Kadarkúttól 9 kilométerre, délkeletre fekszik. A falu nevét az írott források 1443-ban említették (Wysnuye), mint Hedrehely város tartozékát. A középkortól napjainkig mindig több településrészből állt. Ma Visnye, Kápolnásvisnye, Hárserdőtelep, Visnyeszéplak és Pacsérvisnye alkotják a közigazgatási egységet. A zselici erdők jó lehetőséget biztosítanak egyéni és csoportos kirándulások szervezésére, erdei túrákra. A tanyás térségből eredően a turisták felfedezhetik az érintetlen vidéki élet titkait. A terület nagyvadban gazdag (gím-, dánszarvas, őz, vaddisznó), így a vadászat is szórakozást nyújthat az arra vágyóknak. A környék tiszta mezőgazdasági jellegű terület, a térségben ipari tevékenység nincs.
Visnyeszéplakon található az úgynevezett Pali-temető, egy igazi betyár síremléke. A település lakosai a síremléket rendszeresen gondozzák, s az arra járóknak mindig szívesen megmutatják.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Misézőhely



Visnyeszéplaki Misézőhely a Faluházban

komment
süti beállítások módosítása