Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kaposmérő

2016. október 12. 10:15 - Andre Lowoa

Kaposmérő 2520 lakosú község a 61-es főközlekedési út és a 41-es/Gyékényes-Dombóvár-Budapest/ vasútvonal mentén, Kaposvártól nyugatra, 8 kilométerre fekszik. A Kapos völgyében fekvő település a honfoglalás előtt már lakott hely volt. Az 1980-as években, a téglagyárnál a régészek feltárták egy késő avar temető megmaradt 250 sírját. A községhez tartozó Tókaj-puszta a középkorban falu volt, az erről szóló írásos emlék Szent László tiszteletére emelt templomot említi 1309-ből. Kaposmérő első előfordulása az 1332-37-es pápai tizedjegyzékben található, már egyházas hely. A középkorban a Mérey és a Perneszi család harcolt egymással a terület birtoklásáért. A török uralom után birtokot szerzett a Tallián család, a Gaál család és Kovács Sebestyén Gyula. Az 1920-as évektől működik a téglagyár. Cserépgyára is volt.
Az 1785-ben római katolikus templom későbarokk stílusú. Homlokzat előtti tornya és félköríves szentélye van.
A református temploma 1905-ben épült.
Magtára egyemeletes, kétablakos épület. Valószínűleg a XVIII. században készült.
A volt Nemeskéri-Kiss – kúria 1830 körül épült klasszicista stílusban. Földszintes építmény, elől kis toronnyal. Manzárdtető-szerkezete az épület többi szerkezeti eleméhez képest túl hangsúlyos.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Szűz Mária neve-templom


A templom 1785-ben épült, késő barokk stílusban.


komment
süti beállítások módosítása