Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csököly

2016. október 12. 10:20 - Andre Lowoa

Csököly 1121 lakosú község Nagybajomtól 10 kilométerre, délkeletre fekszik. A község neve először az 1332-37. évi pápai tizedjegyzékben Chukul alakban szerepelt. Majdnem mindig egyházi birtok volt. A török időkből fennmaradt összesítések szerint viszonylag magas népessége volt. Ezt bizonyítják az egyháznak fizetett adójegyzékek is. A XVII. század elejétől említik, hogy református lelkészt is el tudott tartani, és a következő században felépült ma is látható templomuk. A XIX. század végére a lakosság 2000 fő körül lehetett, de a földszűke miatti egykézés szokása a népesség csökkenését eredményezte. Az ide valók úgy mondják, hogy XIX. századi községrendezéskor olyan széles főutcát alakította ki, hogy hang alig hallatszik át a másik oldalra. A község népszokásainak köszönheti ismertségét.

http://dd.bloglog.hu/page/8/



Szent Márton püspök-templom


Barokk stílusú, 1757-1760 között épült. Tornya 1826-ból való. Berendezéséből említést érdemel a szószék, gyóntatószék, két oltárszobor, mind a XVIII. századból.


komment
süti beállítások módosítása