Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kára-Szorosad-Törökkoppány

2016. augusztus 02. 20:20 - Andre Lowoa

Kára 67 lakosú község Tabtól 17 kilométerre, délnyugatra fekszik. Az írásos emlékek 1138-ban a dömösi prépostság birtokai között említik Villa Kara néven. A község a hódoltság alatt elpusztult és csak a XVIII. század második felében épült újra.
Innen származott Karai László budai prépost, aki a XV. század második felében létrehozta az első magyar nyomdát Hess András vezetésével. Ebben készült az első Magyarországon nyomtatott könyv 1473-ban a Cronica Hungarorum.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Krisztus Király templom


A templom 1948-ban épült.


Szorosad 122 lakosú község Igaltól 16 kilométerre, északkeletre fekszik. A Koppányvölgy északi oldalán, kisebb dombra települt halmazos falu. Szinte már összeépült Törökkoppánnyal. Az 1332-37. évi tizedjegyzék említi, tehát már egyházas hely volt. A dömösi prépostság birtokai között található 1484-ben, de a XVI. század körül már puszta, a XVIII. század elején néptelen faluhely volt, akkor a veszprémi püspökség németajkúakkal telepítette be.
A római katolikus templom 1845-ben épült, de 1900 körül átépítették.
Bősze Gábor pedagógus hosszú évekig gyűjtötte a község tárgyi és szellemi értékeit. A kis helytörténeti gyűjteményt a volt iskolában helyezte el.

http://dd.bloglog.hu/page/6/

Szent József templom


A templom 1835-ben épült.



Törökkoppány 471 lakosú község a Koppány folyó völgyében, Tamásitól 17 kilométerre, nyugatra fekszik. A Koppány völgye Somogy megye egyik legszebb természeti területe. A patak déli oldalán a dombok hirtelen, szakadékosan emelkednek ki a völgyből, s a völgyzugokban falvak vannak. Amikor a völgy kinyílik, a formák lágyabbak lesznek, elénk tárul Törökkoppány. Nevével a XII. század elejétől találkozhatunk a forrásokban: Villa Cuppan(1138), Koban(1332-37), “plebanus de Koppan (1347) alakban. A budai pasa 1551-53 között foglalta el és szandzsák (kerület) lett, melyhez 5 nahie (járás) tartozott körülbelül 60 településsel. A törökök várat, fürdőt építettek, a templomot és a plébániát saját szokásaik szerint alakították át. Erről a korról a néphagyomány sokkal többet őrzött meg, mint a dokumentumok (pl.: utca-, dűlőnevek). 1715-től az Esterházyaknak és a veszprémi püspökségnek a birtoka volt. A település a XX. század elején hanyatlani kezdett, mert a vasút és az autóút elkerülte. 1960. után a fejlődés újra megindult. Közös tanácsi székhely lett, a Koppány völgyi községek igazgatási központja.
A római katolikus templom homlokzati tornyú, gótikus eredetű építmény, melynek hálóboltozatos szentélye 1490-ből való, a hajóját 1799-ben építették.
A közeli erdőségben található a török idők emlékét őrző boltozatos Török-kút.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Alexandriai Szent Katalin templom


A templom elődjét, 1490-ben építették, többszöri átépítés után nyerte el mai formáját.

komment
süti beállítások módosítása