Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Döbrököz

2016. július 16. 08:42 - Andre Lowoa

Döbrököz 2189 lakosú község a 40-es/Pécs-Pusztaszabolcs-Budapest/ vasútvonal mentén, Dombóvártól 10 kilométerre, északkeletre található Kapos- menti település, Tolna megye Baranya megyével határos déli szélén. A falu műemlék értékű vármaradványa Werbőczy István nevéhez fűződik. Fényes Elek XIX. század első feléből való adatai szerint a Dombóvári járáshoz tartozó nyolc mezőváros egyike Döbrököz, mintegy 2500 főnyi magyar lakossággal. A földesúr Esterházy herceg volt, a helybeliek árendás jobbágyként dolgoztak a birtokán. 1847-ben a csizmadiák, a fazekasok, az asztalosok és más mesteremberek céhet alapítottak. 1848-ban, a nemzetőrsereg felállításakor a Tolna vármegyébe toborzott 2157 nemzetőr közül összesen 180 volt döbröközi; köztük egy kapitány, 4 tiszt, 18 tiszthelyettes és 157 közlegény. Tíz tantermes, kétszintes iskolája 1907-ben épült, akkor 477 tanulóval és 6 tanítóval kezdődött az oktatás. Az első Világháborúban - Gelencsér Gyula adatai szerint - 440 döbröközi vett részt, közülük 165 esett el, nevüket emlékmű őrzi. A második világégés döbröközi áldozatainak száma117, emlékművüket 1996-ban avatták. Három kisebb üzem működött: egy 60 lóerő teljesítményű gőzmalom 4 munkással, és két téglaégető 6-6 alkalmazottal. Az 5000 lakost meghaladó lélekszám fele lakott a belterületen, a többi szétszórtan, a beépített szőlőhegyen. A katolikus vallású döbrököziek a gyermekeik számára egy katolikus elemi népiskolát és egy óvodát tartottak fenn. A község lakosságmegtartó képességét mutatja, hogy a másfél évszázaddal ezelőtti gyors lélekszám növekedés, majd lassú visszaesés után a lakosság száma két és félezer körül állandósulni látszik. Ebben szerepe van annak, hogy jelentős foglalkoztatási tényező a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet, és a 60 főt alkalmazó varroda. A magángazdaságok száma kevés, földjüket öten művelik, a tulajdonosok többségének földjét a termelőszövetkezet bérli. Dombóvár közelsége a vasútnál és egyes ipari üzemekben jelent állandó munkalehetőséget.  Döbrököz magyar lakossága mellett 6 %-os arányban él a faluban cigány kisebbség.
Kulturális életben fontos szerepe van a Hagyományőrző Asszonykórusnak, amelynek a 32 tagú férfikórushoz hasonlóan, Döbrököz ének-, tánc- és népviseleti hagyományait őrzi.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Szent Imre herceg-templom

 

Az első templomról csak a XVIII. század derekáról maradtak fenn adatok. Stílusa barokk, egyhajós, a ma is álló regölyi római katolikus templom szinte hasonmása volt.
A régi templom szilárd anyagból épült, de falai töredezettek, kívül-belül meszeltek voltak. Tornya téglából épült és elhanyagolt állapotban volt. Ezt a templomot, amikor a mait építeni kezdték, 1900-ban úgy bontották el, hogy nem maradt róla se egy rajz, se egy fénykép az utókorra.
A község korábbi plébánosa, Páhy István (1800 - 1868) végrendelet nélkül meghalt, és hagyatékának egyharmada a templomra maradt. Az új eklektikus stílusú templomot Kirschstein Imre Ágoston, bécsi építész tervezte, az ő tervei szerint épült a pécsi székesegyház is.
Építését 1901-ben kezdték el. A templom három hajós. A főhajóval szemben helyezkedik el a szentély, benne a főoltár. A mellékhajókat vaskos oszlopok tagolják, melyeken szentek szobrai láthatók. A mellékhajók végén két kis oltár van. A kóruson hatalmas orgona található, melyhez falépcső vezet fel. A mennyezete kazettás, gazdagon díszített. Az épületben található még egy sekrestye és egy kis kápolna. A templom belső terét mindkét oldalról 6-6 félkörívben záródó ablak világítja meg. A főbejárat felett hatalmas rózsaablak található. Mellette az oldalhajókat megvilágító 1-1 kisebb rózsaablak. Szemben a főbejárattal, az oltár felett, Szent Imre herceget, a templom védőszentjét ábrázoló festett üvegablak pompázik. A főhajó hossza 30 méter, szélessége 10 méter, magassága 16,5 méter. A mellékhajók hossza 30 méter, szélességük 4 méter., magasságuk 8,5 méter. A szentély 5 méter hosszú, 10 méter széles, a falai 16,5 méter magasak, melyeket félkupola zár le. A templom tornya 43 méter magas, mely az épület jobb sarkában helyezkedik el.
A templom 1902-ben épült fel.

1963-ban a templom belső festése készült el.

Anyakönyvek: 1729-től.

 

Homok-hegyi Kisboldogasszony-kápolna




Temetői Feltámadt Krisztus-kápolna


A kápolna 1902-ben épült.


komment
süti beállítások módosítása