Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Nak

2016. július 12. 08:46 - Andre Lowoa

Nak 692 lakosú község Dombóvártól északra 17 kilométer távolságra helyezkedik el, Somogy és Tolna megye határán. Nak község Árpád-kori település. A falu lakossága magyar, katolikus vallású. Korábban is, jelenleg is földművelés biztosítja a megélhetést a jó minőségű földeken. 1970-ig önálló volt a község, majd községi közös tanácsba olvasztották. 1990-től ismét saját önkormányzata van. 1945-ben a község lakóinak száma 1200-1250 fő volt. 1950 és 1970 között sokan elköltöztek, főleg városokba. Jelenleg a lélekszám 700-750 között változik. Az elvándorlás megállt, sőt tapasztalható némi visszaköltözés is. Nak látványossága az 1902-1904. évben épült katolikus templom, amelyet 1990-ben felújítottak. Különböző építészeti stílusok ötvözete, herceg Esterházy Miklós építtető elképzelése alapján épült. A községben egy országos hírű, jól működő mezőgazdasági szövetkezet van, amely 90 %-ban biztosítja a község lakosságának a megélhetését. Nak vezetékes vízzel ellátott település. A helyi vízmű tulajdonosa az önkormányzat, kezelője a Dombóvári Városkörnyék Vizügyi Társulása. A kommunális hulladék elhelyezése a község határán kívül levő gyűjtőben ideiglenesen biztosítva van, de folyamatban van a szemétszállítás zsákos illetve tárolóedényes megoldása is. A telefonellátás jó, az igények alapján fejleszthető is.
1892 óta működnek egyesületek a községben, elsőként Polgári Olvasókör alakult, majd ezt követően 1909-ben Keresztény Munkásegylet. Az egyesületek második világháború utáni felszámolásáig összesen 16-ot jegyeztek be a községben, köztük gazdakört, lövész egyletet, leventét. Több olyan katolikus egyesület is alakult - pl. a Skapuláré Társulat, az Oltáregylet, a Szent Antal Kenyere stb. - amelyek a hitélet erősítéséért tevékenykedtek.

http://dd.bloglog.hu/page/8/


Szent Mihály arkangyal-templom


A templom, mely jelenleg áll, 1904-06 között épült herceg Eszterházi Pál kegyúr adományából.

Anyakönyvek: 1772-től.


komment
süti beállítások módosítása