Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bogyiszló

2016. június 25. 08:04 - Andre Lowoa

Bogyiszló 2371 lakosú község a Sió és a Duna által alkotott szögben, Tolnától délkeletre, 9 kilométerre fekszik. Bogyiszló neve Buguzlou alakban fordul elő, mikor királyi adományként Moys nádor birtoka, aki ezt 1272-ben halastavaival együtt az Ábrahámi kolostornak adta. A régi községet a gyakori dunai áradások csaknem teljesen elpusztították, helyén új arcú település alakult ki. 1854-ben a Duna-folyamszabályozás eredményeként Dalocsával együtt a Duna jobb oldalára, Dunántúlra került. Lakóinak élete már azelőtt is sok szállal kötődött a tolnai részhez, s közigazgatásilag 1931-ben került Tolna megyéhez. Történetében egyedi sajátosság, hogy a törökök kiűzése után a falu megerősödött, gazdagságát az igen jó minőségű talajokon zajló szántóföldi növénytermesztésnek, a kertészeti kultúráknak, és a Dunának köszönhette. Az öntéstalajon termesztett fűszerpaprika épp oly híres, amely ma reneszánszát éli, mint a község népviselete.
A település szép természeti környezetben található a Gemenci Tájvédelmi Körzet mellett. A falu közvetlen szomszédságában található a Magyarországon egyedülálló erdei orchideás, amely része a Duna-Dráva Nemzeti Parknak.
Szintén helyi természeti ritkaság a falu és a Duna között elterülő, sajnos pusztulófélben lévő őstölgyes, ahol több száz éves tölgyek ritka példányai láthatók.
A község néphagyományokban és népszokásokban gazdag, különösen a néptánc és a népzene területén.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Jézus Szíve-templom


A templom 1934 és 1936 között épült.

1993. májusában Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyétől átcsatolva.


komment
süti beállítások módosítása