Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Simontornya - 2013. július 26. 09:37

2016. június 11. 08:43 - Andre Lowoa

Simontornya 4578 lakosú város a Sió kanyarulatánál a 61-es és 64-es főközlekedési utak valamint a 40-es/Pécs-Pusztaszabolcs-Budapest/ vasútvonal mentén fekszik. Már a római korban is lakott település volt, ekkor Fortiana néven emlegették. Az államalapítás korában besenyők lakták a települést. Mai nevét Salamon Fejér megyei főispán fiáról, Simon alország bíróról kapta. A XVI. században két település összeolvadása után a Laczffyak, a Kanizsaiak és Ozorai Pipo tulajdona, később a Garai családé. Mátyás király idején Beatrix királyné birtokolta. 1727-1784 között Tolna megye székhelye.
A Sárvíz szinte egyetlen átkelőhelyén, ingoványos területen épült méltán híres vára. Mai alakját az 1500-as évek elején nyerte, 1971-ben nagy restaurációt hajtottak végre az épületen. Ma múzeum, és különféle állandó, valamint időszaki kiállításoknak ad otthont a vár. Várának alapját az 1270-es években tették le. Palotaszárnya 1508-ból való, a magyar reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása.
A ferences templom Mária Terézia korabeli, barokk stílusban épült. A templomhoz rendház kapcsolódik.
Bőrgyára az iparág legnagyobb hazai üzeme.


http://dd.bloglog.hu/page/6/


komment
süti beállítások módosítása