Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kajdacs

2016. június 03. 15:17 - Andre Lowoa

Kajdacs 1323 lakosú község Tolna megyében, a Sárvíz közelében, a 63-as főközlekedési út és a 46-os/Sárbogárd- Bátaszék/ vasútvonal mentén fekszik. Osi település, már a kelták idejében, időszámításunk előtt 500-ban lakták. Első okleveles említése 1399-bol való. A legenda szerint néhány napig itt őrizték a királyi koronát 1500 körül. A török hódoltság és a Rákóczi szabadságharc alatt elnéptelenedett a falu. Újratelepítése 1713-1719 között történt. Lélekszáma folyamatosan gyarapodott, a II. Világháborúra meghaladta a 2300 főt.  A falu földjei két nagybirtokos család tulajdonában voltak. Ezek közül a Sztankovánszky család meghatározó szerepet játszott a falu fejlődésében. A településnek ipara nincs. Lakói főként mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak. Jelentős a kukorica és a gabonafélék termesztése, valamint a borászat. Az falu infrastruktúrája folyamatosan fejlődik, kereskedelmi hálózata egyre bővül.
Látnivalói: az 1892-ben épített Sztankovánszky család kastélya, jelenleg iskola; az Ybl Miklós által tervezett, eklektikus stílusú 1876-ben épített eklektikus stílusú kápolna, a Sztankovánszkyak családi sírboltja; valamint  a borjádi Sas kúria, mely Petőfi Sándort is versírásra ihlette.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Sarlós Boldogasszony-templom


A templom 1753-ban épült.

komment
süti beállítások módosítása