Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Pitvaros

2016. április 15. 09:04 - Andre Lowoa

Pitvaros 1504 lakosú község a 125-ös/Mezőhegyes-Orosháza-Mezőtúr/ vasútvonal mentén, Mezőhegyestől nyugatra, 6 kilométerre fekszik. Már az avar korban is látogatott volt, hiszen Móra Ferenc ásatásai és a víztározó építésekor fellelt temetkezési és települési emlékek is erről tanúskodnak. A török időkben elnéptelenedett. Pitvaros újkori történelme az 1800-as évek elején, a nagylaki és a főként dohánytermeléssel foglalkozó felvidéki szlovák telepesek letelepedésével kezdődött. Ekkor alakult ki a mérnöki munka nyomát hordozó sakktábla alakú településszerkezet is. Nevét valószínűsíthetően a hajdani lakóépület szerkezetétől, nevezetesen a pitvarról nyerte. Nevével Pythwar néven az 1470-es évektől lehet találkozni. Az itt élő elődök többnyire zsellérek voltak, és mivel a királyi kincstárnak nem tudták fizetni az adót, Pitvaros jelentős területeit elvesztette. A mai Pitvaros község 1816-ban települt nagylaki evangélikus szlovák zsellérekből, valamint a fölvidéki Gömör és Hont vármegyékből érkezettekből. A királyi kamarától rájuk rótt, rosszul jövedelmező dohánytermesztés megtagadása után, 1843-ban területének kétharmadát elvették, s ott két új falut alapítottak. Munkát keresni tavasztól őszig a Dunántúlra, a Felvidékre is eljártak. A II. Világháborút követő magyar-csehszlovák lakosságcsere során a falu szlovákságának háromnegyede elköltözött.
Az evangélikus templom hét évig tartó adománygyűjtés eredményeként 1882-ben épült fel.
A Maros hordalékkúpján elterülő település madár- és növénytani szempontból is sok érdekességgel bír. A közeli Csanádi-puszták részét képező védett terület sok értéket és ritkaságot őriz. A legtöbb értékes növényfajnak löszpuszta-gyepek adnak otthont. Kiemelkedő értéket képez a puszta védett madara, a túzok. Növénytermesztés szempontjából fontos körülmény, hogy a térségben magas a napsütéses órák száma, de a terület gyógynövényekben is igen gazdag. A településen kisvállalkozás keretében gyümölcsaszaló is működik. Szuda Mihály felújított faluházában, valamint Tószegi Gyuláné lakásában magángyűjtemény mutatja be Pitvaros kézműves múltját. Szórakozásra, tanulásra az Ifjúsági Ház és a mozi ad lehetőséget. A sportot kedvelők számára kivilágítható bitumenes sportpálya, valamint füves pálya áll rendelkezésre. Lovaglási lehetőséget Szász Attila - Magyarország egyik legeredményesebb lovasa tud biztosítani
A 70 hektáros mesterséges tó, mely elsődlegesen víztárolási feladatot lát el, horgászatra is kiválóan alkalmas. A településre a nyugalom és a tisztaság a jellemző. Reggelente a megszólaló madarak éneke és kakasszó köszönti az itt ébredőket. A falusi környezet, valamint az itt élők vendégszeretete, a gasztronómiai érdekességek különleges vonzerőt jelentenek. Aki a nyugalmat, a kikapcsolódást, a kellemes környezetet és a már említett lehetőségeket kedvelő nyugodtan látogasson el Pitvarosra.

http://da.bloglog.hu/page/5/



Nagyboldogasszony-templom


1809-től települnek ide. Eleinte a nagyon kevés katolikus hívő lelki gondozását Csanádpalotáról látják el. A második világháború után Felvidékről katolikus magyarok települnek ide. Ekkor szervezik meg a plébániát. 1950-ben részben a hívek munkájával felépítik a templomot, 1969-ben a harangokat vasállványra helyezik és automatizálják. 1997-2000 között oldallagosan Csanádpalota látja el a filiákkal együtt. 2000-ben a filiákat Kövegyről látják el, 2009-től újra plébánost kap.

komment
süti beállítások módosítása