Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tömörkény

2016. január 06. 17:47 - Andre Lowoa

Tömörkény 1947 lakosú község Csongrádtól 18 kilométerre, délnyugatra helyezkedik el. Móra Ferenc 1931-32-ben végzett itt ásatásokat, mely alapján arra a következtetésre jutott, hogy a terület az újkőkortól folyamatosan lakott. Először 1326-ban említik a falut egy oklevélben. A török hódoltság után a Mindszent-algyői uradalom része lett és csak 1894-től számítható újra önálló településnek Tömörkény. A községháza régi épülete 1989-től az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékhely skanzenjében látható.
A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzethez tartozik a Csaj-tó és környéke, amely a Dél-Alföldön fészkelő és átvonuló madarak egyik telephelye.




http://da.bloglog.hu/page/6/

 

Szent Máté templom


Első írásos emlék az 1326 évi iratokban található. A török időkben tiszai rév-átkelőhely. Temploma a török időkben elpusztul. Az 1600-as évek közepe táján, a váci püspök vatikáni jelentéséhez készített �Pongrácz-féle� térképen romos, tető nélküli állapotú templom található. A XIX. században közigazgatásilag és egyházilag Mindszenthez tartozik. A kereszteléseket nagyrészt Csanyteleken, de a temetkezést Mindszentről végzik. Mai templomának elődjét 1887-ben építik. Ez még fazsindellyel van födve és 1898-ban már igen rossz állapotú, ezért 1902-ben lebontják és új templom épül. Az egyházközség a Váci Egyházmegyéhez tartozik 1993-ig, ekkor a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez csatolják.


komment
süti beállítások módosítása