Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Csanytelek

2016. január 06. 17:48 - Andre Lowoa

Csanytelek 3010 lakosú község, Csongrádtól délre, 14 kilométerre, a Tisza mellett fekszik. Csany (Chonu) falut I. Géza 1075-ben a garamszentbenedeki apátságnak adományozta. A török hódoltság alatt elpusztult, majd a XVIII. század elején a Károlyi grófok birtokába került, akik dohánykertészeket telepítettek le. Az írott források és a környékbeli nép a dohánykertészetből fölvirágzó falut a közelmúltig Csany néven említik. A kertészkedés hagyománya a XX. század második felében is továbbél: az elsők között kezdtek melegágyi primőrök termesztésével foglalkozni. Úgy ismerik a községet, mint az ország legjelentősebb korai zöldségtermesztő helyét. Legfontosabb terménye a karalábé, karfiol, a zöldpaprika és más zöldségfélék mellett a virág. A Tisza közelsége miatt nagy múltra tekint vissza a halászat és haltenyésztés.
A római katolikus temploma 1842-ben, klasszicista stílusban épült.
Jellegzetes, az Európához tartozást jelképező köztéri alkotás a községháza előtt 1994-ben felállított, márványból készült „Strassbourg-kő”.
A község közelében lévő Csaj-tóban pontyot és busát tenyésztenek.

http://da.bloglog.hu/page/6/


Nepomuki Szent János-templom

A XI. században már templomos hely. 1075-ben a garamszentbenedeki apátság adománylevelében említés van róla. A tatár és a török időkben jobbára elpusztul, majd újból fejlődésnek indul. Kápolna gyanánt eleinte az uradalmi tiszti lak szolgál. Fazsindelyes temploma 1804-ben épül., fából épült kis tornyocskával. Ekkor még különálló harang-torony van, három haranggal. Mivel a régi templom rossz állapotba kerül, 1841-ben egy új, a mostani templom építését kezdik el., és 1842-ben áldják meg. 1897-ben renoválásra szorul, ami két évig tart. Elkészül a templom kifestése, majd a főoltár, mellékoltárok, a szószék, és új orgonát is kap. Megáldása 1904-ben történik. 1960-ban ismét sor kerül a templom belső festésére, majd 1979-80-ban külső tatarozására. A Váci Egyházmegyétől 1993-ban a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez kerül.


komment
süti beállítások módosítása