Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jánoshalma - 2013. július 19. 09:18

2015. szeptember 28. 10:11 - Andre Lowoa

Jánoshalma 9955 lakosú város a 154-es/Bátaszék- Baja- Kiskunhalas/ vasútvonal mentén fekszik. Az 1500-as években a Hunyadi család birtoka , neve Jankószállás. Az újjáépülését engedélyező, 1731. április 24-én kelt oklevél kiadása óta a ma már városi rangot kapott település, Jánoshalma, mindig ígéretes jövővel kecsegtette az ott élőket. Szorgalomban, leleményességben sohasem volt hiány, így vált a bácskai gyümölcsexport kisugárzó központjává. 1807-ben kapott mezővárosi rangot. Virágzó kereskedelméről volt híres. Itt található a Felső-Bácskai Műmalom, ami építészileg is impozáns jelenség. Évente megrendezi a mezőgazdasági kiállítást (Jánoshalmi Napok). Kiemelkedő értéke a városi könyvtárban fellelhető, Bányai Taskovics Mihály (Brazília) paleontológus és természetbúvár ajándéka. A 120 millió éves halkövületek, a még ősibb növénymaradványok és ritka kőzetféleségek valamint az 5-6 ezer éves indián szerszámok európai látványritkaságnak számítanak. Jánoshalma épített szépsége az 1992-ben elkészült Isteni Gondviselés kápolna , amelyben az oltár , a tabernákulum és a Corpus csodálatos fafaragású . Itt született Nemes Marcell műgyűjtő, a Szépművészeti Múzeum mecénása és Cakó György nyelvtudós akadémikus.
A Szent Anna római katolikus templom 1787-ben épült késő barokk stílusban. 1880-1909 között Foerk Ernő tervei szerint eklektika jegyében bővítették. Barokk berendezéséből megmaradt a szószék és jobboldalt az első gyóntatószék.
A mellette lévő plébánia szobáinak falát a Rómában élő Prokop Péter tucatnyi képe díszíti.
A zsinagógája 1880 körül épült, s őrzi eredeti berendezését.
Az Orczy-kastély 1820 körül klasszicista ízlés szerint épült.
A Bajai úton lévő szélmalom, a XIX. századi tucatnyi hasonló hírmondója, mely népi műemlék.


http://da.bloglog.hu/page/5/

komment
süti beállítások módosítása