Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hajós- 2013. július 18. 17:20

2015. augusztus 10. 09:21 - Andre Lowoa

Hajós 3548 lakosú város az 54-es főközlekedési út mellett, a  Duna-Tisza közén Kalocsától délkeletre 20 kilométerre fekszik, a Duna egykori árterén. A Kismartoni és Zsályi levéltár már 1433-ban említette mint lakott települést, a Hajósy és a de Hajós család birtokaként, amely családok nevéből eredeztetik a község nevét is. A török időkben teljesen elpusztult, elvadult környékre az 1720-as években gróf Csáky Imre kalocsai érsek hívó szavára Baden-Württembergből sváb telepesek érkeztek új hazát remélve és találva. Többségük a Bussen hegy környékéről érkezett, magukkal hozva a Bussen hegyi kápolna Madonna szobrát a kisdeddel.  A Dunán lehajózó telepesek az ulmi dereglyékkel /LJlmer Schahtl/ Kalocsáig hajóztak, ahol kirakodták értékeiket és innen vonultak a mai Hajós területére.  A község 1756-ban vásártartási jogot nyert, ami a fejlődés fontos állomása volt. Az 1780-as években a kalocsai érsek, mint hűbérúr kötelezte a hajósiakat a szőlőtelepítésre, borkészítésre, 10 évi adómentességet biztosítva. A szőlő és bor megjelenésével alakult ki a most már méltán Európa hírű hajósi Pincefalu, melynek löszbe vájt pincelabirintusaiban most is érlelődik a híres hajósi Cabernet, Kék Frankos, Zweigelt.
A Haynald érseki nyaraló és a hajósi katolikus templom barokk együttese a település legszebb terén található, kiegészülve az évszázados platán óriásokkal.  A Szent Imre-temploma 1728-ban épült barokk stílusban, majd 1820 körül kibővítették. A templom copfstílusú berendezése a XVIII. század végéről való. A templom előtt Nepomuki Szent János szobra található, mely barokk alkotás a XVIII. század végéről.
A plébániája késő barokk stílusban a XVIII. század végéről való.
A plébánia melletti kálvária 1881-ben épült. Stációinak fülkéibe 1933-ban helyezték a pécsi Zsolnay-gyárban készült színes kerámiákat.
Még a téren található a kalocsai érsek nyaralójául épült barokk kastély 1739-ből. Saroktornyai 1767-ből valók. Emeleti előcsarnokát barokk faliképek, dísztermét stukkók díszítik.
A pincefalu a népi építészet értékes együttese. A löszbe vájt pincék, nádtetős présházak sorakoznak az út két oldalán. A hajósi emberek munkaszeretete, rendszeretete, a községért való tenni akarása a települést a környék egyik legszebb és infrastrukturálisan maximális kiépítettségű településeként tartják számon. Az 1200 pincét számláló, egyedi képződmény a turisták, borszerető emberek Mekkája.
Hajós és Hirrlingen /Németország/ partnersége, testvértelepülési kapcsolata az egyik legrégebbi hazánkban.
A helység 70 %-os svábságának nyelvtudása vonzza a német nyelvterületről a beruházókat, így többek között a Pieroth Hungária Kft. borfeldolgozót, a BWA Kft. paprika feldolgozó üzemet, a Kumpf, a Dannecker Kft. varrodát üzemeltet, ahol a helybelieket foglalkoztatják.

http://da.bloglog.hu/page/5/



komment
süti beállítások módosítása