Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Solt- 2013. július 18. 17:20

2015. augusztus 04. 09:26 - Andre Lowoa

Solt 7014 lakosú város az 51-es, 52-es, és az 53-as főközlekedési utak találkozásánál, valamint a 151-es/Kunszentmiklós-Tass- Solt- Dunapatj/ vasútvonal mentén fekszik. A nagy múltú Solt élénk forgalmú “hídváros”. Négy fontos út forgalmát gyűjti itt össze az Alföldet a Dunántúl középső részével ma is egyetlenként összekötő híd. A település két szép, műemléki értékű kastélya a múltat idézi. Az 1977-ben felállított 303 méteres solti nagy rádióadó acéltornya pedig mintha felkiáltójelként jelezné, hogy más fejlesztésekre is van lehetőség, akár a Duna nagy európai vízi közlekedési tengellyé válása nyomán, akár a tranzit-szerep jobb kihasználásával. 1997. július 1-je óta város.
A település legimpozánsabb műemlék épülete a Vécsey-kastély. A Vécsey-család a XIX. században került Soltra. A birtokot I. Ferenc császár adományozta Vécsey Ágostonnak hűsége és szolgálatai jutalmául, grófi ranggal együtt. Itt letelepedvén, családjának kastélyt épített 1816-ban. A kastély nem volt sem nagyszabású, sem hivalkodó, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a szülőkön kívül kilenc gyermek is volt. Ezek egyike gróf Vécsey Károly, aki 1848-49-ben a szabadságharc tábornoka lett, s az aradai 13 vértanú közül az utolsóként végezték ki. A város ma is kegyelettel őrzi nevét. Miután a család elköltözött Soltról, a kastélyt a római katolikus egyháznak adományozta. 1983-ban Solt megvásárolta. 1986-ban befejezte teljes felújítását, s az eredeti, több hektáros parkkal együtt ma mint Gróf Vécsey Károly Városi Könyvtár működik.
A Vécsey-kastély mellett található a római katolikus templom. A mai templom elődje egy 1870 körül elkészült kápolna volt. Ennek templommá való nagyítása, a torony hozzáépítése, orgonával való felszerelése 1904-ben fejeződött be. A templom előtti parkban álló kőkereszt a Schmidt család adományából készült.
A református temploma mai formájában 1790-ben készült el. 1790-ben a már meglévő templom épületéhez tornyot építettek, melynek alapzatába és a falakba sok Tételhegyről hordott római követ építettek be. Ebben az évben helyezték el a három harangot és a templom tetején lévő gömböt, melynek csúcsára a megszokott kakas helyett csillagalak került, egy abban az évben látott üstökös emlékére. A toronyóra 1770-ben készült el. A II. Világháború után külsőleg-belsőleg teljesen felújították. Orgonája 1982-ben készült el.
Az egyik az 52-es főközlekedési út mellett gróf Nemes Albert kastélya, ma Park Motel.
A másik kastély a Teleki, mely az 51-es főközlekedési út mellett, a város déli határán terül el. A nagy területű őspark lehetővé teszi, hogy a világ zajától távol, kellemes környezetben töltsék el idejüket a pihenésre vágyók.
Solt falumúzeum céljára megvett egy alföldi parasztházat. A mintegy 150 éves, nádtetős, szabadkonyhás, kétszobás épület a Deák Ferenc utcában található.
A település jellegzetes színfoltja a meleghegyi pincefalu. A pincék száma 500-600 között van. A lakosság lyukpincéknek nevezi, mivel ezek földbe vájt építmények. A pincelyukak hosszúsága 5-12 méter, de előfordul 20 méter, vagy ennél hosszabb is. Szélességük 2,5-4 méter, magasságuk 1,8-2 méter. Itt állnak a hordók, s bennük a borok. A pincék feletti része a préskamra, ahol a gazda fogadja vendégeit. Szélessége és hosszúsága is 4-5 méter, ebben helyezik el a borkészítés kellékeit: a szőlődarálót, a prést, a kádakat, stb.


http://da.bloglog.hu/page/5/

komment
süti beállítások módosítása