Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Császártöltés

2015. július 04. 18:12 - Andre Lowoa

A 2704 lakosságú Császártöltés község az 54-es főközlekedési út mentén, Keceltől 15 kilométerre, délnyugatra fekszik. Keletkezésével kapcsolatosan sokféle vélemény alakult ki. A település hivatalosan 1747-ben nyert elismerést, jóváhagyást, a tényleges községalapítás ezzel szemben 1744ben megtörtént. A község a török iga alóli felszabadulás után a külső vándormozgalom első hullámának a végén, a XVIII. század közepe táján, 1744-ben alakult a régi Csákányfeő, másképp Császártötis néven ismert érsek puszta helyén az osztrák örökösödési háború közepén. A község alapítóinak tekinthető a német földről kivándorolt és hazánkba, illetve településünk helyére letelepedett mintegy 50-60 német család. A kalocsai érseki uradalomhoz tartozó területre oberschwabeni telepesek jöttek, ők alapították Császártöltést 1744-ben. A császártöltésiek zöme a németországi Oberschwabenből (Felső-Svábság) és ennek közvetlen szomszédságából származnak.
A községben található egy Tájház, amelyben a régi népművészeti, ruházati kellékek, edények, berendezési tárgyak, szerszámok árulkodnak őseink életéről. A település határában még máig fellelhetők az egykori zsidó temető romjai, sírkövei. A község képét meghatározó paraszt-barokk stílusú sváb házak mára már szinte teljesen eltűntek, de főutcáján még látható néhány a régi nagygazda- házak közül. A több mint 250 éves múlttal rendelkező falu vonzerejét növelheti a népi mesterségek felelevenítése, illetve használata. A településen máig fellelhetők azok az emberek, akik hímzéssel, fafaragással, fazekassággal foglalkoznak. A község területén Német Nemzetiségi Táncegyesület és Német Nemzetiségi Fúvószenekar működik. A gyermekek részére a zene, illetve a tánc tanítása már az általános iskola alsó tagozatában elkezdődik. A német nemzetiségi nyelvoktatásnak hagyományai vannak, oktatását, illetve a nyelvvel való foglalkozást játékos keretek között, de már az óvodában megkezdik. Császártöltés partner- kapcsolatokat ápol, partnertelepülései a németországi DEGGENHAUSERTAL, akivel 1992-ben lépett a falu partnerkapcsolatba, és az osztrák KRENGLBACH, akivel a baráti szövetség megkötésére 1994-ben került sor. Ezek a megállapodások kölcsönös baráti kapcsolatok kialakítását, az emberek békében és szabadságban történő együttműködését hivatottak szolgálni. A cél az emberi, kulturális, sport és gazdasági kapcsolatok kialakítása, azok folyamatos ápolása. Ezek a partnerkapcsolatok támogatni kívánják iskolák, egyesületek és különféle szervezetek közös munkáját.



http://da.bloglog.hu/page/5/





komment
süti beállítások módosítása