Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szalkszentmárton

2015. május 04. 09:11 - Andre Lowoa

Szalkszentmárton 3000 lakosú község az 51-es főközlekedési út és a 151-es/Kunszentmiklós-Tass–Solt-Dunapataj/ vasútvonal mellett, Dunaújvárostól keletre, 5 kilométerre fekszik. A településen még mai körülbelül 500-ra tehető azoknak a lakóházaknak a száma, amelyek a XVIII. század végétől a XX. század első harmadáig épültek nemesi udvarházak mintájára. Úgy érzi a látogató, mintha egy középkori magyar falu vendége lenne a XXI. század infrastruktúrájával. Jól példázza ezt az Európában egyedül itt található zárt faluközpont, melynek központjában áll a magyar klasszicista építkezés egyik kiemelkedő alkotása, a jelenleg műemlékként is funkcionáló polgármesteri hivatal. Az épület jelenlegi formájában egyidős a Nemzeti Múzeummal, és az oszlopsora is hasonló.
A tér jellegzetes épülete a szintén a XVIII. században épült tipikus falusi beálló fogadó a kocsiszínnel, mely a Petőfi Sándor Emlékmúzeumnak ad otthont. Itt tekinthető meg a Petőfi irodalmi és néprajzi kiállítás, amely napjainkban irodalmi zarándokhellyé vált.
A település másik jellegzetes főtéri épülete az 1775-ben felépített református templom. Külsejének érdekes megjelenést biztosít a vakárkádos kiképzés.
Jól illeszkedik a térbe az 1969. augusztus 1-jén felavatott egész alakos Petőfi-szobor, mely Marton László Munkácsy-díjas kiváló művész alkotása.


http://da.bloglog.hu/page/5/

komment
süti beállítások módosítása