Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Békéssámson

2015. március 04. 10:42 - Andre Lowoa

Békéssámson 2640 lakosú község Tótkomlóstól 12 kilométerre, nyugatra fekszik. Talán az első lakójáról, vagy alapítójáról kapta a nevét. Nagyon sokáig Sámson néven jegyezték a települést, egészen addig amíg Békéshez nem csatolták. Már a bronzkorban éltek ott emberek, sőt a XI. században Árpád-kori temploma is volt a községnek. A középkorban a tatár és török miatt több alkalommal elnéptelenedett a település. 1765-ben gróf Károlyi Antal dohánytermelőket telepített Sámsonra, s ezt követően a település fejlődésnek indult. 1852-ben már másfélezer lakosa volt. A falut 1860-ban átköltöztették a jelenlegi helyére, a Száraz-ér bal partjára. Az 1920-as évek végéig A Károlyi család birtokolja a területet, majd Zselénszky Gábor gazdálkodik ott, s a növekedés eredményeképpen  1949-re a lakosság létszáma meghaladja a 4500-at. A sámsoni emberek többségének egészen a II. Világháború végéig a földművelés volt a fő megélhetési forrása. Több mint 12000 holdat tett ki a szántó, a többi terméketlen terület. A települést akkoriban majorság övezte.
A település legfontosabb látványosságai: a felújított református templom, a katolikus templom, a millecentenárium tiszteletére emelt székelykapu és az I. Világháborús emlékmű.


http://da.bloglog.hu/page/4/

komment
süti beállítások módosítása