Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gádoros - 2013. július 16. 06:37

2015. február 28. 06:38 - Andre Lowoa

Gádoros, 4077 lakosú nagyközség Békés megyében, a Mágocs-ér partján, Orosházától északnyugatra, 16 kilométerre található. A helységet érinti a 147-es /Kiskunfélegyháza- Orosháza/vasútvonal is. Régészeti leletek szerint már 3500-4000 éve lakták, és három Árpád- kori település nyomaira is bukkantak. A falut Dezséri Rudnyánszkí Sándor, a megye akkori főjegyzője, a környező Gádoros puszta tulajdonosa alapította 1826-ban. Birtokosáról először “Bárófalva”-nak nevezték, majd a nép ajkán “Bánomfalva”-ként jelent meg, később “Bánfalva”, majd 1901. június 1-jével nyeri el mai nevét. A “gádor” átriumot, tornácot, előcsarnokot jelent. a történészek szerint az ősi Gádorost a település templomának kis előcsarnokáról nevezték így. Az 1848-49-es szabadságharcban 18 helybéli küzdött, köztük báró Rudnyánszky Gyula is. 1871-ben már nagyközség, lakosainak száma megközelíti a 2500-at. 1890 és 1910 között ötven család hagyta el a falut, és kivándorolt az Újvilágba. 1920-ban a falu lélekszáma 4490 volt, tíz évvel később pedig 4525. Igazi fejlődése az 1950-es években kezdődött, és mára infrastruktúrája teljeskörűvé vált. Jelenleg is a mezőgazdaság a fő kereseti forrás, a szövetkezet mellett a kárpótlás biztosította földeken is sokan gazdálkodnak. Kisebb ipari üzemek is működnek helyben, de a két közeli város, Orosháza és Szentes nagyvállalatai is sokakat foglalkoztatnak. A művelődési, oktatási egészségügyi ellátás megfelelő szinten biztosított.
A nagyközség nevesebb személyiségei: a Justh család tagjai, Békés József író, dr. Hidasi László egykori orvos és Némann Valéria tanárnő. Udvardi Kossuth Lászlóné, Papp Károly jegyző.  A községben található látványosságok közül kiemelkednek: Just Zsigmond és családjának síremléke a nagyközségi temetőben, valamint a róla elnevezett Művelődési Házban megtekinthető állandó kiállítás. Udvardiné Kossuth Lászlóné felújított síremléke szintén a községi temetőben tekinthető meg. Látványosságként még említhető az evangélikus templom, mely 1888-ban, a katolikus templom, amely 1891-ben és a református templom, mely 1929-ben épültek. A falu jövőjének szempontjából lényeges lehet a határában kőolajkutatás közben feltárt termálvíz.


http://da.bloglog.hu/page/4/

komment
süti beállítások módosítása