Pont kerülhet egy évek óta húzódó jogi vitára az Egyesült Államokban. Virginia beleegyezett, hogy kártérítést fizet azoknak, akiket erőszakkal sterilizáltak az államban 1920 és 1970 között.

Virginia csak egy volt a 30 amerikai állam közül, ahol a huszadik században erőszakkal tették meddővé azokat, akiket alkalmatlannak találtak a gyereknevelésre, vagy pedig pszichés betegségük volt.

Afro-amerikaiak és nők

Az Egyesült Államokban összesen 65 ezer embert sterilizáltak ily módon, ötödük afrikai származású volt. Az érintettek kétharmada nő volt, akik egész más miatt feküdtek be a kórházba, és csak utólag tudták meg, hogy ezt a műtétet is elvégezték rajtuk.

Hasonló programot több más országban is végeztek, például Svédországban, Kanadában és Japánban – írta a BBC.

Fejenként 25 ezer dollár

Virginia már 2001-ben bocsánatot kért az egykori áldozatoktól, akik közül már csak 11-en vannak életben. Most fejenként 25 ezer dollárt, azaz 6 millió 700 ezer forintot fizet nekik.

„Nem lehetett családom, mint bárki másnak. Elvették a jogaimat” – mondta az AP hírügynökségnek egyikük, a 87 éves Lewis Reynolds.

Virginia a második állam, amely kártérítést fizet sterilizáció miatt. Két éve Észak-Karolina ítélt meg fejenként 50 ezer dollárt, azaz 13 és félmillió forintot az áldozatoknak. Ott jóval több, körülbelül 1800 embert érintett a döntés.

Serdült Viktória