Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mezőhegyes - 2013. július 15. 18:50

2015. január 13. 17:26 - Andre Lowoa

Mezőhegyes 6386 főt számláló város, Magyarország délkeleti részén, Békés és Csongrád megye határán fekszik. A helység a 121-es/Békéscsaba- Kétegyháza- Mezőhegyes- Újszeged/, 125-ös/Mezőtúr- Orosháza- Mezőhegyes/ és a 125a-s/Mezőhegyes- Battonya/ vasútvonalak gócpontja. Legkorábbi írásos emlékek a XV. századból valók. Újkori történelmét 1784. december 20-tól számítjuk, amikor Csekonics József vértes százados javaslatára II. József császár e helyen alapította meg az „Osztrák Császári és Magyar Apostoli Királyi Ménesbirtokot”. A napóleoni háborúk után, 1815-ben ide került a legyőzőtt császár kedves hátaslova, Fajoun és a Nonius Senior, amely megalapítója lett a Nonius-törzsnek. Ennek 36. számú példánya az 1878-as párizsi világkiállításon elnyerte a „tökéletes ló” címet. Közben szarvasmarha- és sertéstenyésztésre is áttértek, majd a gazdaság elvált a ménes-intézettől. Ez utóbbi 1867 után megszűnt, mint katonai intézmény. Mezőhegyes 1872-es községi státuszt kapott. A lakosság többsége a ménesbirtok majorjaiban lakott. A népesség fele ma is ott lakik. A II. Világháború után mindössze hat lóval kezdték újra a tenyésztést. Mezőhegyes mérnöki pontossággal megtervezett „szabálytalan” település. Neves építészek, művészek keze nyomán formálódott arculata. 1984-ben a nagyközségek közül elsőként Hild János emlékéremmel tűntették ki. Mezőhegyes 1989-ben kapott városi rangot.
A Szent György római katolikus templom 1846-ban épült. Falán márványtábla emlékeztet plébánosára, Gonzecky Jánosra, akit 1849. október 8-án Budán golyó által halállal kivégezték, mert a szószékről felolvasta a kormány hívását a haza megmentésére. Az 1960-as években Feszty Masa – Szűz Mária, Molnár-C. Pál-Szent Gellért, Szent Anna és Prokopp Péter- XXIII. János pápa értékes képeivel gazdagodott.
A 49 országosan védett épülete Magyarországon egyedülálló agrártörténeti értékkel bír. Itt található az öregcsűr, az ország legnagyobb cséplőháza, mely 1810-ben Hild József tervei szerint készült. Az iker szárazmalom Battonyai utcában látható.
A turisztikai látnivalók mellett 23 hektár faritkaságokkal övezett zöldterület fellendülést biztosít az idelátogatók számára. Mindezen értékek mellett a gazdag vadállomány kitűnő vadászati, a pompás lóállomány lovaglási, a Béka-tó horgászati lehetőséget biztosít.


http://da.bloglog.hu/page/4/

komment
süti beállítások módosítása