Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kunágota

2014. december 24. 06:26 - Andre Lowoa

Kunágota 2931 lakosú község Mezőkovácsházától 12 kilométerre, keletre fekszik. Először a XV. században Mátyás király idején találkozhatunk Szilas és Kétkupa nevével, amelyek a mai község területén helyezkedtek el. A király nagybátyját, Szilágyi Mihályt a Délvidék kapitányának nevezte ki, aki Szilas birtokhatárain belül új falut Építtetett Kunágáta néven. A törökdúlás után az elnéptelenedett terület utóbb a kincstárhoz került, amelyet erdélyi örmény bérlők hasznosítottak. Újratelepítése 104 dohánykertész családdal 1844-ben kezdődött meg, s már az 1850-es években körjegyzőséget szerveztek, amelyhez a mai Nagybánhegyes, valamint a korábbi Kupa és Éhlak tartozott. A meginduló polgárosodásnak köszönhetően a település lakossága 1930-ra megháromszorozódott. Napjainkban Kunágota sem mentes a dél-békési térség adottságaiból és helyzetéből adódó problémáktól.


http://da.bloglog.hu/page/4/


Szent Imre-templom

Battonya filiája, majd 1866-ban önálló plébánia lesz. A temploma 1870-ben épül fel, historizáló (neoromán) stílusban, Ursitz Lipót tervei szerint.  1966-ban megtörténik külső és belső renoválása.

komment
süti beállítások módosítása