Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kamut

2014. december 09. 13:39 - Andre Lowoa

Kamut környékén hajdanán két falu: Kiskamut és Nagykamut állott. 1566-ban a gyulai vár bukásával valószínű, hogy Kiskamut elpusztult. 1770 előtt Békéshez csatolták, de ekkor már puszta volt. Nagykamut a megye egyik legjelentősebb települése volt: 1469-ben a megye törvényszéki gyűlést tartott itt és 1517-1522 között a megye székhelye is volt. Nagykamut a XVI. század végén a török időkben elpusztulhatott, elnéptelenedett. Annyi bizonyos, hogy 1675-ben már románok lakták. Nem sokáig állhatott a második Nagykamut sem, mert vagy az újabb török pusztítás, vagy a Rákóczi-szabadságharc idején megsemmisült, s ezt követően több mint két évszázadig puszta maradt. A XX. században Kis- és Nagykamut előneveit mindinkább elhagyták, s egyszerűen Kamutnak nevezték. Szórt település jellegét sokáig megőrizte, s csak az 1920-as körül kezdett a mai Kamut helyén tömöttebb település kialakulni. A lassú faluvá válásnak az a magyarázata, hogy az uradalomnak dolgozó cselédség itt nem tudott földhöz jutni. 1949. január 1-jével önálló község lett, Békés IX. kerülete volt. 1947-ben megalakították az első termelőszövetkezetüket. A település közigazgatásilag 1950-ben vált önállóvá. Jelenleg 1158 lakos mondja otthonának Kamutot.

http://da.bloglog.hu/page/6/


Szent Gellért templom

A templom 1997-ben épült Pauló László tervei alapján. Az értékes épület egyesíti a templomok hagyományos stílusát a modern építészettel.

A templom fölszentelése 1997. március 15-én volt, Szent Gellért tiszteletére. Harangját a kamuti református hívek adták azzal a föltétellel, hogy a Szeged-Csanádi püspök írásban megígéri, hogy a harangot a faluból nem viszik el. Modern alaprajzú. A templom hossza 28 méter, a szentélynél kiszélesedik, szélessége 28 méter. Toronymagassága 30 méter. Megvilágítása az oldalfalakon elhelyezett lámpákkal. Az oltár három lépcsővel körívben kiemelve egy térben a templombelsővel. Középen a tebernákulum, fölötte Szent Gellért szobra. Baloldalon az oltár mellett az ambó. Jobb oldalon a Szent József mellékoltár, baloldalon a Szűz Mária mellékoltár. A kórus följárója hátul, valamint gyóntatóhelyiség. A templom bal oldalán szolgálati lakás, hátul hittanterem. Körben stációk vannak elhelyezve.

Harangja: Alsó átmérője: 59 cm. Képe a koronás magyar címer babérkoszorúval körbefonva, két oldalán egy-egy kehely. Felirata: BÉKÉS-KAMUTKERT ÉS KÖRNYÉKÉNEK REFORMÁTUS HÍVEI KEGYES ADAKOZÁSÁBÓL. ISTEN DICSŐSÉGÉRE KÉSZÍTTETETT JÓZSA MIHÁLY TANÍTÓSÁGA ALATT KIRNER BERTALAN LELKÉSZ ELJÁRÁSA MELLETT 1925 ÉVBEN. ÖNTÖTTE WALSER FERENCZ BUDAPEST

komment
süti beállítások módosítása