Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Köröstarcsa

2014. november 26. 08:39 - Andre Lowoa

Köröstarcsa 2787 lakosú község, a Kettős- Körös bal partján fekszik a 47-es főközlekedési út mentén, Mezőberénytől 6 kilométerre, délre. A település létét már 1221-től jelzik az egykori krónikák. 1423-ban Békés vármegye már itt tartotta megyegyűlését. Annak ellenére, hogy a gyakori árvizek, járványok pusztították a falut, mindig talpra állt. Az emberek a XIX. században növénytermesztéssel, állattenyésztéssel, halászattal, nád – és gyékényfeldolgozással, házi szövéssel foglalkoztak. Ezek közül ma a növénytermesztés és az állattenyésztés még mindig a fő foglalkozások közé tartozik, kosárfonással pedig már csak kisebb számban foglalkoznak.
A Körösök völgye menti település legrégibb épülete a műemlék jellegű, provinciális barokk stílusú református templom, amely 1796-ban épült.
A mellette álló parókia 1867-ből való.
Az általános iskola épülete 1926-ban készült neoklasszicista stílusban.
A polgármesteri hivatal eklektikus épülete magánvilla volt, melyet 1929-ben építette a Petneházi család.

http://da.bloglog.hu/page/6/



Szent Imre kápolna

1930. július 13-án megtörtént az imaház felszentelése. A felszentelést dr. Lindenberger János apostoli kormányzó végezte, dr. Hanzély Lajos és Gáspár István lelkész segédletével, Csernus Gáspár debreceni kántor énekelt 300 hívő jelenlétében. A ház az apostoli kormányzó és Fejérváry Celesztin adományából lett megvéve és átalakítva. A fölszenteléstől kezdve, minden második vasárnap szentmise lesz a kápolnában. Szeptember 21-én fölszentelték a harangot is. Domanek Pál békésszentandrási esperes szentelte föl. 1936-ban gróf Csebrián Istvánné az egyházfi lakását alakította át saját költségén. Ebben az évben Fejérváry Celesztin 50 kataszteri hold földet adományozott a fölállítandó köröstarcsai plébánia részére. Azzal a feltétellel, hogy míg a plébánia föl nem áll, a mezőberényi lelkészt illeti a jövedelem, káplántartás címén.

1944-ig minden vasárnap volt szentmise, 1945-1950-ig kéthetente. 1951-től havonta. 1948-ig nem volt gond a hitoktatással, de ezt követően Köröstarcsán nem engedélyezték a hitoktatást.

A kápolna

13 m hosszú, szélessége 5 m, belmagassága 4 méter. Fából készült főoltár. A szentély üvegfallal elválasztva a hajótól, téli misézésre fűthető. A hajóban Kis Szt. Teréz, Szt. József, Jézus Szíve, Szt. Antal szobra áll. A szentélyben olajnyomatú szentképek a falon. Hátul a hajóban nyitott nyóntatószék. A falon körben keresztúti képek.


A harang alsó átmérője: 40 cm, vasból készült haranglábon áll. Felirata: ROMÁNFALVI FEJÉRVÁRY CELESZTIN ÖNTETTE KÖRÖSTARCSA 1930. ÖNTÖTTE SZLEZÁK LÁSZLÓ HARANGÖNTŐ MAGYARORSZÁG ARANYKOSZORÚS MESTERE BUDAPESTEN. Képe: Ülő Krisztus a kereszttel.

komment
süti beállítások módosítása