Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Biharugra

2014. november 12. 12:29 - Andre Lowoa

Biharugra 1108 lakosú község Vésztőtől 20 kilométerre, északkeletre, a Sebes- Köröstől délre fekszik. Múltja a régi időkre nyúlik vissza. Mintegy 1300-1400 évvel ezelőtt az avarok ittlétét tételezhetjük fel. Nevét Ugra magyar főúrról kapta, aki a Csák nemzetségből való volt. Ő alapított Váradtól 25 kilométerre, a Körös mentén monostort, amit később Ugra monostoraként említenek a források. A falu múltjáról beszélve nem szabad megfeledkezni Szabó Pál író munkásságáról, aki írásaiban nagyon szépen bemutatta a falusi élet sokszor keserves, de mégis gyönyörűséges dolgait, az itt élő emberek érzelemvilágát. 1918 előtt Nagyvárad vonzáskörzetébe, s mint a neve is mutatja, 1950-ig Bihar megyéhez tartozott. Neves szülötte Kiss Irén, művésze és Szabó Pál író.
A református templom 1712-ben, barokk stílusban épült.
A református parókia falán emléktábla őrzi a Mezőberényből Erdélybe induló Petőfinek 1849. július 18-i itteni éjszakázását. A másik tábla Kiss Irén emlékét jelzi.
A Bölöny-kúria a XIX. század elején klasszicista stílusban épült, a század második felében romantikus ízlés szerint átalakított Bölöny József földbirtokos és színházi intendáns 1911-ben iskola céljára a községnek adta.
A Szabó Pál Emlékház 1790-ben már álló szülőházát az író, mint kőműves maga bővítgette. Kedvelt munkahelye, napfényes verandája ma is úgy áll, mint életében. Az író hamvai a helyi temetőben nyugszanak.
Biharugra a Sárrét gyöngyszeme, különösen természeti értékei miatt. A falut mintegy 2000 hektáros halastó-rendszer veszi körül, amely amellett, hogy csodálatos látványt nyújt az ideérkezőknek, sok ritka madárfajnak a tartózkodási helye is. A település lakói főként a mezőgazdaságból próbálnak megélni.

http://da.bloglog.hu/page/4/

komment
süti beállítások módosítása