Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jászszentandrás

2014. szeptember 05. 08:25 - Andre Lowoa

Jászszentandrás 2687 lakosú község Szolnok megye északi részén, Heves megye délkeleti csücskébe beékelődve, Jászapátitól 8 kilométerre, északkeletre fekszik. 1399-ben az egri káptalan birtoka. 1423-ban Zsigmond király az árokszállásiakat Szent-Andras használatától eltiltotta. A XV. században a községet pusztaként tartják nyilván, amely az Árokszállásiak tulajdona volt. A neve: Zent András Telke. Kezdetben a pusztát az Árokszállásiak csak legelőként használták, mivel ló és szarvasmarha tenyésztéssel foglalkoztak. Az Árokszállásiak, amikor megszerezték Jászszentandrás birtokjogát, nemsokára kápolnát emeltek Szent Katalin tiszteletére. Ez volt az első pusztai állandó építmény. 1799-ben már tanyaszállásokra van osztva a területe, s néhányan állandóan lakták. 1855-ben már mint önálló község kívánt kiszakadni Árokszállásból. Véglegesen 1886. január1-jétol emelték községi rangra. 1903-ban a kicsiny kápolna helyére - Czigler Gyozo egyetemi tanár, építész tervei alapján neogótikus stílusban - templomot építettek, aminek festését későbbre halasztották. 1950-ben villamosították a községet, s ekkor létesítették a keskenyfilmek vetítésére alkalmas filmszínházat.
A község római katolikus templomát 1933-ban Aba Novák Vilmos (szentély és a diadalív) és Chiovini Ferenc (hajó történelmi témái) festőművész, valamint Czumpf Imre iparművész festette. Miután a templomot a Szent Kereszt tiszteletére szentelték fel, ezért az oltárképnek is ezt kellett kifejeznie. Érdekessége a templomnak, hogy a kórus homlokzatán a jász községek címerei láthatók.
Az I. Világháború áldozatainak emlékére 1924-ben Kisfaludy Stróbl Zsigmond szobrászművész alkotása, a “hősiszobor” került felavatásra a község központjában, mely 144 jász katona emlékét örökíti meg.
A II. Világháború áldozatainak emlékművét Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész készítette 1993-ban.
Az első kutat 1951-ben fúrták, a másodikat 1958-ban, mindkettőt belterületen, melyek közkútként működtek. 1962-ben termálvizet találtak 600 méter mélyen és strandfürdőt létesítettek, mely azóta vonzza a környéket. Mellé camping is épült, ami nagyobb idegenforgalmat tesz lehetővé.



http://ea.bloglog.hu/page/6/




Szent Kereszt felmagasztalása templom

A templom 1903-ra épült, neogótikus stílusban. Czigler Győző tervezte, az 1750-ben épült kápolna helyére. A freskókat 1933-ban Aba Novák Vilmos és Chiovini Ferenc festőművészek készítették. A szentély és a diadalív Aba Novák Miklós, a hajó képei Chiovini Ferenc munkája. 

komment
süti beállítások módosítása