Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jászapáti - 2013. július 12. 06:13

2014. szeptember 04. 09:56 - Andre Lowoa

Jászapáti 9672 lakosú város a 31-es főközlekedési út és a 86-os/Vámosgyörk-Újszász-Szolnok/ vasútvonal mentén helyezkedik el az Alföld egyik legszebb halmaztelkes települése, sok zegzugos, szűk utcával, amelyre példát csak Kis-Ázsiában találhatunk. A település neve az egykori tulajdonosára, az apátra utal, a jászok megszállásakor valamilyen egyházi méltóság, apát tulajdona volt. A legrégebbi okmány amely a város nevét említi 1391. február 4-én íródott s benne Zsigmond király nádora utasítja a budai káptalant az itteni birtokosok beiktatására. E határjárasi okmány említi a Szűz Mária tiszteletére emelt kőegyházat. Azóta többször hozzátoldottak, újratervezték, amíg a mai kéttornyú Jász Székesegyház megépült. A középkorban virágzó élet volt Jászapátin. Ennek a török idők vetettek véget, a dúlás fosztogatás színhelyévé lett, s az Eger felé vonuló seregek útvonalaként szolgált. 1702-ben elzálogosították a Jászságot a német lovagrendnek. Csak 1745-ben engedélyezte Mária Terézia a földek visszaváltását, a Redemptiot. Ezzel új fejlődés kezdődik. Ekkor emelik hálából az 5 oltáras gót stílű templomot. Az első orgonát 1700 körül állították. 1903-ban Vágó Pál festőművész, Jászapáti híres szülötte ingyen festi a templom mennyezeti freskóját. Jelentős műemlék a klasszicista könyvtár, amely 1765-tól 1984-ig városháza volt.
A római katolikus temploma középkori eredetű, gótikus alapokon álló, kéttornyú barokk stílusban emelt épület 1743-1759 között épült. Bal oldali tornya a rajta levő felirat szerint 1493-ból való, támpilléres alsó része ezt az állapotot tükrözi. Az egyhajós, három boltszakaszos templomot 1825-1829 között kereszthajóval bővítették. A szentély előtti boltozat mennyezetfreskóját a helyi születésű Vágó Pál festette. Több oltárkép Than Mór alkotása. A templomot erődszerű, lőrésekkel ellátott kerítés veszi körül, rajta rokokó stílusú vaskapun lehet bejárni.
Vágó Pál festőművész szülőházát képeivel és a ház berendezéseivel együtt a városra hagyta. Ebből és az örvendetesen gyarapodó néprajzi anyagból rendezett kiállításokat tekinthet meg a látogató a Helytörténeti gyűjteményben.

http://ea.bloglog.hu/page/6/

komment
süti beállítások módosítása