Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Jászjákóhalma

2014. szeptember 03. 18:16 - Andre Lowoa

Jászjákóhalma 3154 lakosú iparos hagyományú község a 31-es főközlekedési út mellett Jászberénytől keletre, 8 kilométerre, a Tarna bal partján. Mai formájában XIV. század óta lakott. Halomra épült templomának gótikus kápolnája XV. századi, későbbi része a XVIII. századi barokk. Helytörténeti gyűjteményét, mely új helyre költözött (Fő út 33.) az 1963-ban alakult és a Jászság legrégebbi honismereti szakköre alakította ki. Híres kertbarát köre 1972 óta működik. A helyi Falusi Turizmus Egyesületet 1996-ban alapították. A céhes ipar már a XIX. század eleje óta jelentős, a múlt század végére a vásározó iparosok bejárták a Felvidék nagy részét, többek között asztalosok, csizmadiák később cipészek. A település malomiparát a mai napig híres lisztje dicséri.

http://ea.bloglog.hu/page/6/



Szent Jakab apostol-templom

A XV. századi templomot 1778-ban késő barokk stílusban átalakítottak, ám szentélye megmaradt gótikusnak. A főoltár és a szószék a XIX. század első felében készült, klasszicista stílusban.

A mai templom helyén állt egy gótikus kápolna, a mai templom legrégibb része, s a középkori templomoknál szokásos keleti tájolású. A kápolnát 1700-ban nagyobbítták meg és 1701-ben felszentelték fel az új templomot. A bővítés eredményeképpen a templom szentélye lett a régi kis kápolna.

1778-ban fejezték be az újabb bővítést és átalakítást, melynek eredményeképpen mai barokk formáját nyerte el a templom. Az 1868-tól több éven át tartó földrengések miatt megrongálódott templomot újra át kellett alakítani, ekkor nyerte el mai formáját.




Szent Kereszt felmagasztalása temetőkápolna

komment
süti beállítások módosítása