Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szászberek

2014. augusztus 21. 14:59 - Andre Lowoa

Szászberek 955 lakosú község a 32-es főközlekedési út és a 86-os/Szolnok-Újszász-Vámosgyörk/ vasútvonal mentén, Újszásztól 3 kilométerre, északkeletre fekszik. 1489-ben már mezővárosként említett Szászberek a XVI. század elejére elveszti rangját és ismét falu lesz. 1438-ban már temploma volt, de az 1680-as évekbeli török-tatár pusztítás nyomán egyháza elenyészett.


http://ea.bloglog.hu/page/4/



Kisboldogasszony-templom

A település első temploma már a XV. században áll, de a törökök 1680-ban lerombolták. 1943-ban kápolnát építtetett a Kohner és a Terlanday család. A kápolna a háborúban tönkrement.

Mai temploma Gereben Gábor Ybl-díjas építész által tervezett, sóskúti mészkőből épült a templom.

Az új templom egyszerre jelképezi az itt élő emberek összetartását és a vízhez való mély kötődését. A körülbelül százhúsz főt befogadni képes templom tetőszerkezetét úgy alakították ki, hogy az összegyűlt víz a lefolyón keresztül egy, a bejáratnál elhelyezett bronz halszobor száján jut ki a szabadba, a tisztaságot és az állandóságot jelezve. A templom építéséhez Terlanday Sándor özvegye jelentős összeggel járult hozzá.

A templomot Keszthelyi Ferenc emeritus váci püspök szentelte fel 2003. május 24-én.

komment
süti beállítások módosítása