Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kemény pillanatok

2014. augusztus 13. 06:50 - Andre Lowoa

2014. augusztus 13. Évközi tizenkilencedik hét – szerda
P. Steven Reilly LC

Evangélium Mt 18,15-20
Ha testvéred megbántott, menj, és figyelmeztesd négyszemközt. Ha hallgat rád, megnyered testvéredet. Ha nem hallgat rád, vigyél magaddal egy vagy két másik embert, hogy két vagy három tanú bizonyítsa a dolgot. Ha ezekre sem hallgat, jelentsd az egyháznak. Ha az egyházra sem hallgat, vedd úgy, mintha pogány volna vagy vámos. Bizony mondom nektek: amit megköttök a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldotok a földön, a mennyben is fel lesz oldva.

Azt is mondom nektek: Ha ketten közületek valamiben egyetértenek a földön, és úgy kérik, megkapják mennyei Atyámtól. Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.”

Bevezető ima: Uram! Köszönöm neked ezt az imaidőt. Segíts, hogy figyeljek a Szentlélek sugallataira.

Kérés: Uram! Tégy engem békéd eszközévé!

1. Ha testvéred megbántott. A katolikus hívő élete folyamatos hullámzás. Az Egyház lelke a Szentlélek, mégis vannak rosszak is tagjai között. Az emberek sokszor felháborodnak a keresztényhez nem méltó viselkedésen. „Hiszen ő katolikus. Hogy tehet akkor ilyet?” Jézus azonban nem csodálkozott. A mai evangéliumban olvashatjuk javaslatát, hogyan bánjunk a bűnösen viselkedő testvérünkkel. A mi szeretetünk Egyházunk iránt realista: Jézus azért jött, hogy megmentse a bűnösöket. Ezért nem csodálkozhatunk, ha találkozunk a bűnnel. A realizmus azonban nem cinikus. Mi tudjuk, hogy Isten sokkal hatalmasabb, mint a mi bűnre hajló természetünk. „Ahol elhatalmasodik a bűn, ott túlárad a kegyelem“ (Róm 5,20).

2. Baráti figyelmeztetés. Nagyon gyakran találkozunk a bűnnel saját fedelünk alatt. A baráti figyelmeztetés fontos megnyilvánulása lehet a felebaráti szeretetnek. Ha azonban egy kicsit is élvezzük ezt a helyzetet, az rossz jel. Szándékunkat sértett büszkeségünk vagy bosszúvágyunk utolsó darabjaitól is meg kell tisztítanunk. Őszinte célunk nem lehet más, mint hogy segítsünk a másik embernek. Természetesen szeretnénk hatékonyak lenni, azaz helyesen cselekedni. A nyilvánosság elé vitel nem az első lépés, ezt teljesen világossá teszi számunkra az Úr. Teljes csendben kiengesztelődést keresni: ez sokat segíthet a sérült kapcsolat helyreállításában.

3. Az ima ereje. Az emberek közötti konfliktusok a legnehezebb keresztekké válhatnak, amiket hordoznunk kell. Mit tegyünk, ha a sérülések és megbántások annyira felhalmozódtak, hogy a megbocsátás nehezen kérhető vagy adható? Az Úr azt mondja: „Imádkozzatok! És buzdítsatok másokat is imádságra.” „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, …”. Az Úr akar imánkon és összejövetelünkön keresztül cselekedni. Mint evangéliumban hívő katolikusok, tudjuk, hogy vannak csodák. Néha úgy tűnik számunkra, hogy már csak egy csoda hozhatja meg a megbocsátást. Csodák azonban csak azokkal történnek, akik azt kérik.

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Te megtanítottál bennünket, hogy együtt imádkozzunk. Adj Egyházadnak nagyobb egységet és több irgalmat! Segíts, hogy segíthessünk egymásnak, és tégy bennünket alázatossá, hogy el tudjuk fogadni a figyelmeztetést! Hiszem, hogy szereteted győzni fog!

Elhatározás: Buzgón imádkozom, mielőtt valakit figyelmeztetek hibájára.

komment
süti beállítások módosítása