Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tákos

2014. május 10. 07:00 - Andre Lowoa

Tákos 445 lakosú község a 41-es főközlekedési út mentén, Vásárosnaménytől 8 kilométerre, északkeletre fekszik. A helység középkori eredetű, valaha tipikusan kisnemesi falu volt. A falu népe 1766-ban gerendatalpakra építette fel kis paticsfalú templomát. Ez vesszőből font, sárral tapasztott fal. Ezen a vidéken kő vagy egyéb kemény építőanyag híján így építkeztek. Alaprajzában, szerkezetében és felépítésében középkori hagyományokat őriz. A külső fehér falakkal élénk ellentétben áll a belső tér színpompás kazettás famennyezete. A lakosok sohasem voltak jómódúak, hogy ezt lerombolják és helyébe tartósabb anyagból emeljenek másikat, ahogyan az a beregi részen máshol megtörtént, így maradhatott fenn ez a templom. Madártávlatból láthatjuk, hogyan foglalja el útmentén álló helyét a „mezítlábas Notre Dame”. Előtte fa harangtorony áll. A zsindelyfedésű teremtemplom a népi építészet remeke. Mennyezete 58 kazettából áll, mindegyikén más motívum található, ahogyan azt 1767-ben Lándor Ferenc vándorasztalos megfestette. A stallum, a padok és az egész berendezés a magyar parasztbarokk alkotása. Nyitott ereszes, zárt pitvaros, paticsfalú, kontyolt tetejű falusi házat többet is lehet látni errefelé.
A református templom 1760-as években épült, és 1784-ben bővítették. A mellette lévő fa harangláb 1757-ben készült, újból felépítve 1986-ban.
Tákos határában található 700 hektáros Bockereki-erdő, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet része.
A kétszálas beregi hímzés mintái közül a beregi keresztszemes hímzés egyik központja. Kerüli a túlzott cicomát, a túlburjánzást, mintakincse gazdag. Tipikus a tulipános, rózsás és szarvasos abroszminta. A könyvtárban lévő kiállítóteremben ismerkedhetnek meg a tákosi lányok és asszonyok keze nyomán készült hímzésekkel.


http://ea.bloglog.hu/page/4/


komment
süti beállítások módosítása