Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lónya

2014. május 09. 15:45 - Andre Lowoa

Lónya 834 lakosú község a Tisza-partján, Záhonytól délkeletre, 22 kilométerre fekszik az ukrán-magyar határ közelében. A XIII. század elején Bánk bán egyik birtokának központja volt; ezt a birtokot adta hozományul lányának, aki Simon bánhoz ment feleségül. A nagy múltú Lónyay- családé lett, egészen 1945-ig birtokolták, nevüket is innen nyerték. A családtagok közül talán Lónyay Albert, Huszt várának regényes életű kapitánya a legismertebb.
A régi temetőben, a vastag tölgyből készült „lónyai fejfák” között áll a Lónyay-család sírkápolnája, mely a XIX. században készült, neogótikus stílusban. Csaknem minden falunak megvan fejfatípusa, ezek felül laposak, ívelt fejrészükön négysugaras napszimbólum.
A Lónyay-kastély a Világháború után leégett, le kellett bontani, de parkjának szép piramistölgyesei és a vadgesztenyés sétány ma is megcsodálható. Védelemre javasolt a határnyárfa is.
A település református temploma a XIII. században épült, román stílusú műemlék. A következő századokban kibővítették, kissé átalakították. Szentélyrészét gótikus bordás keresztboltozat fedi. A hajót XVIII. századi festett famennyezet díszíti, berendezése népies barokk, 1776-ban készült, Lándor Ferenc munkája.
Néhány évvel később elkészült a fa harangláb is „Kakuk Imre áts mester tsinálta Bán Péter 1791 legényével”. A torony 26,5 méter magas, sisakját négy fiatorony díszíti.


http://ea.bloglog.hu/page/4/




 Szent István király templom

A templomot 1938-ban építették.

komment
süti beállítások módosítása