Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Aranyosapáti

2014. április 08. 19:35 - Andre Lowoa

Aranyosapáti 2079 lakosú község a 111-es/Mátészalka-Záhony/ vasútvonal mellett, Vásárosnaménytől északnyugatra, 12 kilométerre fekszik.
Északi Kopócsapáti nevezetű részében láthatjuk az 1802-ben épült késő barokk stílusú római katolikus templomot. Berendezése közül a szószék és a keresztelőkút vele egyidős.
Az Újhelyi-kastély tőle nem messze található. Klasszicista, nagy tornácos kúria 1834-ből.
A Tiszához közelebb fekvő Révaranyos nevű részben találunk egy barokk, műemlék jellegű épületet, a görög katolikus templomot. Ikonosztáza és szószéke a XIX. század első feléből való.
Az aranyosapáti feketenyár a környék legmagasabb nyárfája.

http://ea.bloglog.hu/page/4/



 Nagyboldogasszony templom

A templom 1802-ben épült, barokk stílusban.
Az egy homlokzati tornyos, egyhajós későbarokk épület szegmentíves, rozettás díszű, kőkeretes főbejáratának homlokzati zárókövén az 1801-es építési évszám olvasható. A kapu fölött domborművű Eördögh-címer (a templomépítés költségeit vállaló Lászlófalvi Eördögh Dániel kegyúr címere) látható. A háromszintes torony alsó emeleti szakaszának sarkain Szent László és Szent István magyaros ruhás kőszobrai állnak. A sekrestyét és a dongaboltozatú oratóriumot is magába foglaló szentélyhez csatlakozik a zsindellyel fedett, nyeregtetős kis kripta, ahová utoljára 1951-ben temettek. Faragott fehér festésű, aranyozott főoltára XVIII. század második feléből származó magyar munka: pelikán trónol a tetején, kétoldalt angyalok térdepelnek. A szószék mennyezetét copf stílusú napkorong, az alját levéldíszek ékesítik. Az epitáfium vörösmárványból készült; a két hátsó pad szépen faragott barokk indával, a többi rovátkolt kartussal magyar munka az 1800-as évekből.




Szent Miklós püspök görög katolikus templom

A templom 1774-ben épült.

komment
süti beállítások módosítása