2008. április 2.
„Drága Gyermekek, ma is Isten nagy szeretetében vagyok veletek és szeretném megkérdezni tőletek: ti velem vagytok-e? Szívetek nyitva van-e számomra? Megengeditek-e, hogy szeretetemmel megtisztítsam és felkészítsem szíveteket Fiam számára? Gyermekeim, kiválasztottak vagytok, mert a ti időtökben Isten hatalmas kegyelme árad a földre. Ne késlekedjetek, hanem fogadjátok el. Köszönöm nektek.”
2008. április 25.
„Drága gyermekek! Ma is arra hívlak benneteket, hogy növekedjetek Isten szeretetében, mint egy virág, amely érzi a tavasz meleg sugarait. Ti is így növekedjetek Isten szeretetében, és vigyétek el mindazoknak, akik távol vannak Istentől. Keressétek Isten akaratát, tegyetek jót mindazokkal, akiket Isten az utatokba helyez, és legyetek világosság és öröm. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

2009. április 2.


„Drága gyermekek, Isten szeretete van a szavaimban. Gyermekeim, a szeretet az igazságosság és az igazság felé akar fordítani benneteket. A szeretet meg akar menteni benneteket az illúziótól. És ti, gyermekeim? Szívetek zárva marad; kemény, nem válaszol hívásaimra, és nem őszinte. Anyai szeretettel imádkozom értetek, mert arra vágyom, hogy Fiamban mindannyian feltámadjatok. Köszönöm.”
2009. április 25.
Drága gyermekek! Ma arra hívlak mindnyájatokat, hogy imádkozzatok a békéért és tegyetek róla tanúságot a családjaitokban, hogy a béke válhasson a legnagyobb kinccsé ezen a békétlen földön. A Béke Királynője és a ti édesanyátok vagyok. A béke útjára szeretnélek vezetni benneteket, amely egyedül Istentől származik. Ezért imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!
Ljubo atya elmélkedése az április 25-i üzenethez
Imádkozzatok a békéért, mely csakis Istentől származik
A Boldogságos Szűz Mária Medjugorjéban a következő szavakkal mutatkozott be a látnokoknak: Édesanyátok és a Béke Királynője vagyok. Ezt erősíti meg ebben a legutóbbi üzenetében is, melyet Mária látnokok által ad minden hónap 25-én, 1987. január 25-től kezdve. Az üzenetek és a jelenések nem a jövőben bekövetkezendő eseményekről szólnak: a Szűzanya a jelen pillanathoz szeretne vezetni bennünket, hogy hitelesen éljük meg Istenbe vetett hitünket. Jelenései és üzenetei nem jövendölések, hanem prófétai jelenések és üzenetek, melyek szeretnének megérinteni és meghívni bennünket az Örömhír megélésére és tanúságtételére, mely elhozta és kinyilatkoztatta nekünk Fiát és Üdvözítőnket, Jézus Krisztust.
A Szűzanya üzeneteiben leggyakrabban emlegetett szó a béke. Első üzenete ez volt: „Béke, béke, béke uralkodjon Isten és az emberek között és az emberek körében.” A béke iránti vágyakozást a Teremtő helyezte az ember szívébe. Tanúi vagyunk annak, hogy egyre több a békétlenség az emberi szívekben, a családokban, az emberi kapcsolatokban és a világban. Éppen ezért hív bennünket Édesanyánk, Mária a békéért való imára. Fontos visszaemlékeznünk néhány üzenetére: „…Gyermekeim, ne féljetek, mert én veletek vagyok akkor is, amikor azt gondoljátok, hogy nincs kivezető út, s a sátán uralkodik. Békét hozok nektek. Édesanyátok vagyok, a Béke Királynője.” (1988. 7. 25.). „Drága gyermekek! A békére hívlak benneteket. Éljétek a békét szívetekben és környezetetekben, hogy mindenki megismerje a békét, ami nem tőletek, hanem Istentől származik.” (1988. 12. 25.). „Ma a békére hívlak benneteket. Úgy jöttem ide, mint a Béke Királynője, és anyai békémmel gazdagítani szeretnélek benneteket. Drága gyermekek, szeretlek benneteket, és szeretnélek elvezetni a békéhez, amelyet csak Isten adhat meg, s amely gazdaggá tesz minden szívet. Arra buzdítalak benneteket, hogy legyetek békém hordozói és tanúi ebben a békétlen világban. Uralkodjon béke az egész világban, mely nyugtalan, és szomjazza a békét.” (1990. 7. 25.)
„Ma arra hívlak meg benneteket, hogy valósítsátok meg a békét szívetekben és családotokban. Gyermekeim, nincs béke ott, ahol nem imádkoznak, és nincs szeretet ott, ahol nincs hit. Ezért, gyermekeim, hívlak mindnyájatokat, hogy ma újra a megtérés mellett döntsetek. (1995. 3. 25.). „…Kérjétek Istent, hogy adja meg nektek az igazi békét. Éljétek a békét szívetekben és meg fogjátok érteni, drága gyermekek, hogy a béke Isten ajándéka. Drága gyermekek, szeretet nélkül nem valósíthatjátok meg a békét. A béke gyümölcse a szeretet, és a szeretet gyümölcse a megbocsájtás. Veletek vagyok, és mindnyájatokat hívlak gyermekeim, hogy bocsássatok meg elsősorban családotokban, és akkor képesek lesztek megbocsájtani másoknak is.” (1996. 1. 25.)
Ahogyan egyik bűn a másik bűn okozója, ugyanúgy kapcsolódik egymáshoz az ima, a béke, a megbocsájtás, a szeretet és az öröm. Ha az imádság mellett döntünk, vagyis a megbocsájtás mellett, elkerülhetetlenül megtapasztaljuk életünkben a békét. Boldog Teréz anya egyszer a következőket mondta: „A hajléktalanok melbourni házában az egyik pártfogolt nagyon megsebesítette a másikat. Úgy éreztem, hogy az eset rendőrségi beavatkozást követel, ezért kihívtam a rendőrséget. A rendőr a sebesült embertől annak a nevét kérdezte, aki megütötte, de ő nem akarta elárulni. Végül a rendőr dolgavégezetlenül ment el. Megkérdeztem a sebesült embert, hogy miért nem mondta el az igazságot. Ő rám nézett és azt mondta: ’Az ő fájdalma egy kicsit sem fogja enyhíteni az enyémet.’” A megbocsájtás a sebesült ember szívébe békét hozott. Bármilyen módon is sebez meg bennünket valaki, a legnehezebb megbocsájtani. Gyakran azt mondjuk, hogy nincs erőnk hozzá. Ez igaz is, de sokkal fontosabb az, hogy szeretnénk-e megbocsájtani. Ha elég erős vágy él bennünk a megbocsájtásra, akkor lesz erőnk ahhoz is, hogy elkezdjünk imádkozni Istenhez a megbocsájtás kegyelméért, és Ő megajándékoz bennünket vele. Csak így juthatunk el az igazi békéhez, mely Isten ajándéka.
Sajnos korunkban sok oka van a békétlenségnek az emberi szívben és a világban. A békétlenség korunk betegségévé vált. Számtalan ember szomorkodik, amiért nem találja a békét. Sokak békéjét a gondok rabolják el, gyakran még az éjszaka nyugalmát is. Megszámlálhatatlan az aggodalom és a félelem a család, a gyerekek és a jövő miatt. A munkahely elvesztésének lehetősége, immár az élet minden területére kiterjedő válság, félelmet szül az emberek szívében. A békéhez nem a külső technika és nem is a csodálatos gyógyszerek vagy italok által jutunk el, hanem lelki úton, melyen édesanyaként vezet bennünket Szűz Mária. Csakis aki a szív egyszerűségének imájában tapasztalja meg Istent – ahogyan a Szűzanya tanít bennünket –, az válik belsőleg és külsőleg is békéssé, és lesz alkalmassá arra, hogy tanúságot tegyen a békéről.
Bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy Isten fájának árnyékába merjünk ülni, úgy, ahogyan a következő anekdota is elbeszéli: „Volt egy ember, aki meglátta a saját árnyékát, és ez olyan mélyen lehangolta, hogy nagyon boldogtalan lett, ezért elhatározta, hogy maga mögött hagyja. Azt mondta magában: „Egyszerűen megszököm tőle.” Felállt tehát és elmenekült.Ám amint ment-mendegélt, folyton folyvást megjelent az árnyéka, és követte őt. Azt mondta magában: „Gyorsabban kell futnom.” Futott tehát, egyre gyorsabban, míg félholtan össze nem rogyott. Egy fa árnyékába húzódott és elhelyezkedett. Már egy lépést sem kellett többé tennie, ahhoz, hogy megszabaduljon az árnyékától. Többé eszébe sem jutott.” Istenben otthonra és békére találni, Istenben megpihenni, ez az ígéret mindazoknak szól, akiknek „megéri” Őt követni. A Szűzanya nem csalódott és Ő sem csapott be senkit. Édesanyai kezével és szívével vezet bennünket Jézushoz, a Béke Királyához, hogy az Ő árnyékába ülhessünk, ahol minden árnyékunk és békétlenségünk megszűnik.
Imádkozzunk: Boldogságos Szűz Mária, alázattal és szívünk egyszerűségében hittel kérünk, vezess bennünket, családjainkat és a világot Jézushoz – a Béke Királyához. Ő legyen szívünk és békénk Királya. Szűz Mária, aki karodban a gyermek Jézussal jöttél el Medjugorjéba, vezess bennünket, hogy legyen bátorságunk elfogadni Jézust, de ne csak a karunkba fogadjuk Őt, hanem szívünkbe is, ahogyan te is tetted. Közbenjárásodra Jézus nyugtasson le mindent, ami békétlen bennünk. Minden szív és minden család a szívével hallja meg Jézust, aki a megijedt apostolokat így köszöntötte feltámadása után: „Békesség veletek!” Kérünk, járj közben értünk Jézusnál úgy, ahogyan ezt a galileai Kánában a menyegzőn tetted, amikor elsőként vetted észre, hogy nincs boruk. Édesanyánk, Te látod ma is legjobban, hogy miben szenvedünk hiányt, amit csak Jézus tud megadni számunkra.


Medjugorje, 2010. április 2.

“Drága gyermekek! Ma különleges módon megáldalak benneteket, és imádkozom azért, hogy visszatérjetek az igaz útra, Fiam, Üdvözítőtök, Megváltótok felé, aki az örök életet adta nektek. Gondolkodjatok el mindazon, ami emberi, mindazon, ami nem engedi, hogy kövessétek Fiamat, a múlandó dolgokon, a tökéletlenségeken, korlátokon; és aztán gondoljatok Fiamra, végtelen Isteni hatalmára. Ráhagyatkozás és ima által tegyétek méltóvá testeteket és tökéletesítsétek lelketeket. Legyetek készen, gyermekeim. Köszönöm nektek. “

Medjugorje, 2010. április 25.

“Drága gyermekek! Ebben az időben, amikor különös módon imádkoztok és a közbenjárásomat kéritek, hívlak benneteket gyermekeim, imádkozzatok, hogy imáitok által segíthessek nektek, és így minél több szív megnyíljon üzeneteimre. Imádkozzatok a szándékaimra! Veletek vagyok és Fiamnál közbenjárok mindnyájatokért. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

 

Medjugorje, 2011. április 2. Mirjana által

Drága Gyermekek! Édesanyai szeretetemmel szeretném megnyitni mindnyájatok szívét és az Atyával való személyes egységre szeretnélek megtanítani titeket. Ahhoz, hogy ezt elfogadhassátok, meg kell értenetek, hogy fontosak vagytok Istennek és egyenként hív benneteket. Meg kell értenetek, hogy imátok a gyermek beszélgetése Atyjával, és hogy a szeretet út, melyen el kell indulnotok. A szeretet Isten és a felebarát felé vezető út. Ez az a szeretet gyermekeim, melynek nincs határa, ez az a szeretet, mely az igazságból származik és elmegy a végsőkig. Kövessetek engem gyermekeim, hogy mások felismerhessék bennetek az igazságot és a szeretetet és kövessenek titeket. Köszönöm nektek!

 

Szűzanya üzenete Medjugorje-ból, 2011. április 25.

„Drága gyermekek! Ahogyan a természet az év legszebb színeit adja, úgy hívlak én is benneteket, hogy életetekkel tegyetek tanúságot és segítsetek másokat közeledni Szeplőtelen Szívemhez, hogy a Magasságbeli iránti szeretet lángja fakadjon szívükben. Veletek vagyok, és szüntelenül imádkozom értetek, hogy életetek a mennyország visszfénye legyen itt a földön. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra!”

Medjugorje, 2012. április 2.


„Drága gyermekek! A Béke Királynőjeként szeretném nektek, gyermekeimnek adni a békét, az igazi békét, amely Isteni Fiam szívéből fakad. Édesanyaként imádkozom, hogy uralkodjon szívetekben bölcsesség, alázat és jóság, hogy uralkodjon a béke, hogy a Fiam uralkodjon. Ha Fiam lesz az úr a szívetekben, akkor segíteni tudtok majd másoknak, hogy megismerjék őt. Amikor mennyei béke uralkodik bennetek, akkor fel fogják őt ismerni azok, akik téves helyeken keresik és ezzel fájdalmat okoznak édesanyai szívemnek. Gyermekeim, nagy lesz az örömöm akkor, ha majd látom, hogy elfogadjátok szavaimat és követni akartok. Ne féljetek, nem vagytok egyedül. Adjátok ide kezeteket és vezetni foglak benneteket. Ne feledkezzetek el pásztoraitokról. Imádkozzatok, hogy gondolatban mindig Fiammal együtt legyenek, aki meghívta őket, hogy tanúságot tegyenek róla. Köszönöm nektek.”
Medjugorje, 2012. április 25.
„Drága gyermekek! Ma is imára hívlak benneteket, és arra gyermekeim, hogy szívetek úgy nyíljon meg Istennek, mint virág a nap melegének. Veletek vagyok és közbenjárok mindnyájatokért. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

Nyíljon meg szívetek Isten felé!

A Boldogságos Szűz Mária múlt havi üzenetében a szentségben való növekedésre hívott. Az imádság jó eszközünk ezen az úton, de itt nem az alkalomszerű imáról van szó, hanem olyan imádságról, mely életünk szükségletévé vált. Ahogyan testünknek táplálékra és levegőre, ugyanúgy lelki életünknek imára van szüksége.
Ebben az üzenetében is imára hív Szűz Mária, mely lelki növekedésünk megkerülhetetlen eszköze. A természetből vett egyszerű képet használ, a virág példáját, amelynek melegre van szüksége ahhoz, hogy növekedni tudjon és teljes pompájában és szépségében tündökölhessen. Így van a mi szívünkkel is, amelynek Isten melegségére, kegyelmére és szeretetére van szüksége, ahhoz, hogy teljes szépségében ragyoghasson, mert szívünk Isten képére teremtetett.
A természet a téli nyugalom után, tavasszal ébredezik és nyiladozni kezd a nap melegének hatására. Minden növekedésnek indul és felragyog teljes szépségében. Így valahogy történik ez lelki életünkben is. Vannak az életünkben hideg, téli, fájdalmas és csalódással teli pillanatok is, de ekkor szívünk mélyén azt is érezzük, hogy ez az állapot nem tarthat örökké. Sejtjük, hogy majd felragyog a napfény és elérkezik a világosság, mely szétoszlatja a sötétséget. Így történt ez Jézus tanítványaival is. Ők is megélték a Jézussal való élet szépségét. Látták és megtapasztalták mindenhatóságát és számos csodáját. Kiváltságos helyzetben érezték magukat amiatt, hogy ilyen közel lehetnek Jézushoz. Aztán sokk és hűtlenség. Ez a Jézus, aki ilyen hatalmas volt, felmegy a keresztre. Kigúnyolták és elvetették. Tanítványai félelmükben szertefutnak. Jézus halála után bennük is halál és sötétség uralkodott. Nem ők keresik Jézust, hanem a Feltámadott keresi őket. Félelemmel telve, zárt ajtók mögött talál rájuk. De nemcsak az ajtók voltak zárva, hanem szívük is. A Feltámadt Jézus találkozik velük fájdalmukban és bezárkózottságukban. Megnyitja szemüket, emlékeztetve őket arra, ami az Írásokban róla szól. De nemcsak a szemüket, hanem szívüket megnyitja is és betölti őket a fény. „Hát nem lángolt a szívünk – mondták -, amikor beszélt az úton és kifejtette az Írásokat?” (Lk 24, 32)
Sajnos megtörténik, hogy az ember a negatív tapasztalatok és sebek miatt, melyeket hordoz, bezárja szívét. Az ember lelki értelemben is foroghat önmaga illetve a sebei körül. Ez történt Jézus tanítványaival is. A félelem beférkőzött a szívükbe, megakadályozva őket abban, hogy találkozzanak másokkal és az élettel. Azt gondolták, hogy Jézus már nincs többé, és úgy érezték, hogy elveszítették a talajt lábuk alól. A feltámadt Jézus nem engedte meg, hogy tanítványai bezárkózzanak félelmeikbe és sebeikbe. Ő beteljesíti ígéretét. Megígérte, hogy nem hagy árván bennünket. Megkereste őket, és találkoztak az emmauszi úton, de ugyanígy megtalálta őket a zárt ajtók mögött is. Belépett a sebeikbe. A Feltámadott Jézusnak is voltak sebei, melyeket megmutatott tanítványainak. A Feltámadott „sebzett” marad. Ezek a sebek azonban új értelmet és jelentést kapnak, megdicsőült sebek, melyek üdvösséget és gyógyulást hoznak.
„A gyöngy sebzett kagylóban születik. A mardosó fájdalom alakítja drágagyöngyé.” Krisztus sebeiből az üdvösség forrása fakadt számunkra. A Feltámadott sebei azt tanítják nekünk, hogy a mi sebeink is igazgyöngyé válhatnak. A Feltámadott velünk is úgy szeretne találkozni, mint tanítványaival. Ő nem szeretné, hogy sebeink, negatív tapasztalataink és csalódásaink miatt bezárjuk szívünket. Csak az, az orvos tud igazán gyógyítani, aki maga is sebzett – mondták a régi görögök. Ahol erős vagyok, ott mások nem tudnak elérni engem, de ahol az igazi énemben megtört vagyok, ott tud megérinteni Isten és az emberek is. Itt találkozom az igazi énemmel, azzal a képpel, melyet Isten rólam alkotott.
Szűz Mária szeretné megnyitni szemünket, hogy felismerjük, szívünk olyan, mint a virág, melynek melegségre van szüksége, nekünk pedig Isten kegyelemére és szeretetére, mert egyedül ez képes átformálni, és új életet ajándékozni szívünknek.
Ahhoz, hogy a növény fejlődni tudjon, szükséges előkészíteni a talajt, beleültetni, meglocsolni, és ez így van a mi szívünkkel is. Nem létezik varázspálca a szív megnyitására. Csak feltételei vannak, melyeket az ember teljesíthet, és azután türelemmel kell várakoznia. Ezek a feltételek: fegyelmezettnek kell lenni az imában, vagyis minden nap időt szakítani, megfelelő helyet találni az imára, elmélkedni a Szentírás szavain, csendben maradni, kötött imát is mondani és megosztani tapasztalatainkat másokkal.
A szív Isten felé való nyitottságának jelei: a béke és az öröm. Amikor a tanítványok találkoztak a Feltámadottal és hallották szavait: „Békesség nektek”, békét és örömet éltek meg. Ez volt a jele annak, hogy valóban találkoztak a Feltámadottal. Mi is találkozhatunk és találkoznunk is kell az imában Jézussal.
Könyörögjünk:
Hozzád fordulunk, Szűz Mária, aki kegyelemmel teljes vagy és hálát adunk neked, mert te a türelem és a hűség édesanyja vagy és jelenéseid által jelen vagy az életünkben. Köszönjük, hogy nem szűnsz meg közbenjárni értünk. Köszönjük, hogy mélyen vágysz arra, hogy a mi szívünk is megnyíljon Isten szeretetére, amelyre te teljesen nyitott vagy. Járj közbe értünk, hogy mi is eggyek és állhatatosak legyünk az imádságban, és így Jézus ígérete beteljesedhessen életünkben, hogy a Szentlélek által elnyerjük az isteni élet ajándékát, amely megvilágosít és lelkesíti bennünket. Ámen.

Medjugorje, 2013. április 2-án

“Drága gyermekek! Arra hívlak benneteket, hogy lélekben legyetek egyek Fiammal. Hívlak titeket, hogy az imádság és a szentmise által, amikor Fiam különös módon egyesül veletek, próbáljatok meg olyanná lenni, mint Ő; ti is legyetek készek úgy, ahogyan Ő mindig Isten akaratát teljesíteni, nem pedig a sajátotok beteljesülését keresni. Mert gyermekeim, Isten akaratából vagytok, léteztek, Isten akarata nélkül semmik vagytok. Édesanyaként azt kérem tőletek, hogy életetekkel beszéljetek Isten dicsőségéről, mert ily módon az Ő akarata szerint önmagatokat is megdicsőítitek. Minden felebarátotok iránt tanúsítsatok alázatot és szeretetet. Ezen alázat és szeretet által Fiam megmentett benneteket és megnyitotta számotokra a Mennyei Atyához vezető utat. Kérlek benneteket, nyissatok utat a Mennyei Atya felé mindazok számára, akik még nem ismerték meg és nem nyitották meg szívüket az Ő szeretetére. Életetekkel nyissatok utat mindazok számára, akik még tévelyegnek az igazság keresésében. Gyermekeim, olyan apostolaim legyetek, akik nem éltek hiába! Ne felejtsétek el, hogy majd a Mennyei Atya elé kell állnotok és számot kell adnotok önmagatokról. Legyetek készen! Újra figyelmeztetlek benneteket, imádkozzatok azokért, akiket Fiam meghívott, akiknek megáldotta a kezét, és akiket nektek ajándékozott. Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok pásztoraitokért. Köszönöm nektek.”

*Medjugorje, 2013. április 25.* “Drága gyermekek! Imádkozzatok, imádkozzatok, csak imádkozzatok mindaddig, míg szívetek meg nem nyílik a hitre, mint a virág a napsugár melegére. Ez a kegyelem ideje, amelyet Isten ad nektek jelenlétem által, de ti távol vagytok szívemtől, ezért személyes megtérésre és családi imára hívlak benneteket. A Szentírás mindig buzdítás legyen számotokra. Mindnyájatokat megáldalak édesanyai áldásommal. Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

Mirjana által kapott üzenet 2014. április 2-án:

“Drága gyermekek, édesanyai szeretettel szeretnék segíteni nektek abban, hogy életetek, imátok és bűnbánatotok őszinte próbálkozás legyen a Fiamhoz és isteni fényéhez való közeledésre, hogy el tudjatok szakadni a bűntől. Minden ima, minden mise és minden böjt próbálkozás a Fiamhoz való közeledésre, emlékeztetés dicsőségére és menedék a bűntől, út, amely a jó Atyának és gyermekeinek újra egyesüléséhez vezet. Ezért, drága gyermekeim nyitott, szeretettel telt szívvel kiáltsátok a Mennyei Atya nevét, hogy a Szentlélekkel beragyogjon benneteket. A Szentlélek által lesztek Isten szeretetének forrása. Ebből a forrásból isznak majd mindazok, akik nem ismerik Fiamat, mindazok, akik Fiam szeretetére és békéjére szomjaznak. Köszönöm nektek. Imádkozzatok pásztoraitokért. Én imádkozom értük és azt szeretném, hogy mindig érezzék édesanyai kezem áldását és édesanyai szívem támogatását.”



Imádság és szeretet legyetek

 

„Drága gyermekek !

Úgy nyissátok meg szíveteket a kegyelemre, amelyet Isten általam ad nektek, ahogyan a virág kinyílik a napsugár melegére. Imádság és szeretet legyetek mindazok számára, akik távol vannak Istentől és az Ő szeretetétől. Veletek vagyok és közbenjárok mindnyájatokért fiamnál, Jézusnál, és mérhetetlen szeretettel szeretlek benneteket.

Köszönöm, hogy válaszoltatok hívásomra.”

2014. április 25.

 

 

A Szűzanya üzenetének eleje Jézus Jelenések könyvében található szavaira emlékeztetnek bennünket: „Nézd, az ajtóban állok és kopogok. Aki meghallja a szavam, és ajtót nyit, bemegyek hozzá, vele eszem, ő meg velem” (Jel 3,20). Isten kopogtatása és Isten beszéde szüntelenül szól az emberi szívekhez, egészen a világ végéig. Most, a mi időnkben különleges módon kopogtat Isten ajtónkon és Fia édesanyján, Márián keresztül beszél hozzánk. A Szűzanya arra hív bennünket, hogy nyissuk meg szívünket Isten kegyelme előtt. Gyakran megtörténik, hogy nem tudjuk megnyitni szívünket, sőt azt sem tudjuk miért záródott be. A szív bezáródásának különböző okai lehetnek. Leggyakoribb ok a félelem, a csalódás, a sértettség és a bűn. A bűn szeret az emberrel négyszemközt lenni, ezért elvon a közösségtől. Minél magányosabbá lesz az ember, a bűn annál pusztítóbbá válik benne, és minél mélyebbre süllyed a bűnbe, annál szörnyűbbé válik a magánya. A bűn szeret láthatatlan maradni, fél a világosságtól. Isten világosság, és nincs benne semmi sötétség – mondja János apostol. Megnyílni Isten kegyelmére azt jelenti, kilépni magányosságunkból és megengedni, hogy Isten világossága belépjen sötétségünkbe. Szívünk ajtaja belülről nyílik. Isten sohasem akar erőszakkal belépni lényünk mélységeibe. Azt szeretné, hogy szabadon fogadjuk be.

 

Az apostolok Jézus halála után csalódottságot éltek meg. Habár együtt voltak, egy helyiségben az ajtók mégis zárva voltak – mondja az evangélium. A zárt ajtó a bezárt szív jele. A zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. És a zárt ajtók ellenére eljön Jézus. Nem töri be az ajtót, nem erőszakkal jön, hanem keresztülmegy a zárt ajtón is. Jézus ismeri az emberi szív legmélyebb vágyát. És akkor is, ha nincs erőnk kinyitni az ajtót vagy félünk, Jézus el szeretne jönni, és meg szeretne ajándékozni bennünket feltámadásának erejéből az új élettel.

 

„Nyissátok meg szíveteket a kegyelemre, amelyet Isten általam ad nektek” – mondja Szűz Mária. Monforti Grignion Szent Lajos „A legszentebb Szűz Mária igazi tiszteletéről szóló értekezésében” átszellemülten mondja: „A Szentlélekisten Máriának, hűséges jegyesének adta kimondhatatlan ajándékait, s őt választotta mindannak adományozójává, aminek birtokában van, oly módon, hogy minden adományát és kegyelmét annak adja, akinek akarja, annyit, amennyit akar, úgy és akkor, amikor akarja. Egyetlen égi adomány sem adatik az embereknek, amely ne az ő szűzi kezén menne át.” Ez az, amire tanít bennünket minden időben az egyház és a szentatyák. Ezt erősíti meg a Szűzanya is ebben az üzenetében, arra buzdítva bennünket, hogy nyissuk meg szívünket őelőtte, akit Isten ajándékoz nekünk ezekben az időkben.

 

„Imádság és szeretet legyetek mindazok számára, akik távol vannak Istentől” – biztat bennünket a Szűzanya. Akkor válunk imádsággá és szeretetté mások számára, ha ezt először önmagunkban valósítjuk és éljük meg. Assisi Szent Ferencről mondják, hogy nem csak imádkozott, hanem ő maga vált imádsággá. Az ima, a szeretet és a hit együtt jár. Lehetetlen szeretni Istent és a felebarátot, ha nem imádságban élünk. Az ima az ember ereje és Isten gyengesége – mondja Szent Ágoston. Ez az, az erő, amely először bennünket változtat meg, és azután másokat. Az imádság a mi Színeváltozásunk hegye, Getszemáni kertünk és Cenákulumunk, ahol befogadhatjuk a Szentlélek erejét. Az imádság élet. Az imában Isten örömteli dicsőítését és a neki való hálaadást éljük meg, de a kísértést is, hogy abbahagyjuk, feladjuk. A hiteles ima nem menekülés vagy elrejtőzés az élettől és a problémáktól, hanem erőért való ima, könyörgés, hogy szembesülni tudjunk az élet minden nehézségével. A problémák nem azok átlépésével vagy a tőlük való elmeneküléssel oldódnak meg. Fontos Isten és önmagunk közé helyezni őket, hogy Isten minden keserűségünket édessé és az élet teljességévé változtathassa. Az imában Isten minden akadályt üdvösségünk és megszentelődésünk eszközévé tud változtatni. Fontos addig keresnünk az Urat, míg meg nem találjuk. Istennel nincs hiábavaló és meg nem hallgatott ima. Szűz Mária vezessen bennünket az imádság útján, hogy hittel várhassuk Istentől az életünk megújulását.

 

Könyörögjünk

Szűz Mária, tied vagyok, hozzád tartozom, aki Isten minden kegyelmének közvetítője vagy. Hozzád, akit a Mennyei Atya ajándékozott nekünk, hogy ezekben az időkben meglátogass, meghívj és az Istenben való új életre buzdíts bennünket. Köszönöm neked Édesanyám, Mária, hogy nem fáradtál el velünk lenni, velünk járni. Köszönöm, hogy nem mondasz le rólunk akkor sem, amikor mi feladjuk és elfáradunk. Köszönöm, hogy szeretsz, és nem szűnsz meg nem csak hívni, hanem imádkozni sem értünk azért, hogy megnyissuk előtted szívünket. Te tudod legjobban, hogy csak Isten tudja betölteni szeretet utáni legmélyebb vágyunkat és szükségletünket. Kérünk, segíts, hogy el tudjuk fogadni az új életet és így megszabaduljunk mindattól, ami le akarja bennünk rombolni azt. Könyörögd ki számunkra a kegyelmet Szűz Mária, hogy megnyissuk szívünket számodra, és megtapasztaljuk a szentség útján való élet szépségét és örömét. Ámen.

 

fra Ljubo Kurtović

fordította: Sarnyai Andrea